Wat kan de topsport in een 1,5-metersamenleving
- Nieuws
- Wat kan de topsport in een 1,5-metersamenleving
Steeds meer sporters mogen de draad weer oppakken en bereiden zich alweer voor op hervatting van hun competities. Maar er zijn ook sporten waar het een stuk lastiger is. Contactsporten zoals bijvoorbeeld judo, boksen en waterpolo. In die laatste tak van sport vierde Andy Hoepelman grote successen. Inmiddels verdient hij zijn sporen op een ander vlak: hoofd infectieziekten aan het UMC in Utrecht.
Hoewel hij in deze periode veel tijd is aan zijn werk in het ziekenhuis is Andy Hoepelman ook nog bezig met zijn sport. Als hoofd van de technische waterpolocommissie van de internationale zwembond (FINA) denkt hij na over de mogelijkheden in de nieuwe samenleving. Volgens de infectioloog heeft waterpolo een groot voordeel: het zwembad. Het chloorwater daarin doodt het virus vaak binnen de minuut waardoor het zwemmen erg veilig is.
Maar volgens Hoepelman is er ook een nadeel. "Waterpolo is een contactsport. Dan hang je tegen elkaar aan en op een gegeven moment zal je dat moeten durven." Hij verwijst daarbij naar het Duitse voetbal waar de spelers elkaar weer omhelzen na een doelpunt. Hoepelman denkt daarom ook dat waterpolo momenteel kan maar wijst erop om niet te gaan sporten als er luchtwegklachten zijn.
In Langs de Lijn En Omstreken vertelde Andy Hoepelman over de zware periode in het Utrechtse ziekenhuis. Aan het einde van de vorige eeuw maakte hij het begin van de HIV-epidemie mee, maar dit keer wordt hij toch meer geraakt. "Met de HIV-epidemie waren de mensen omringd door hun naasten. Wat je hier merkte, er kwamen mensen uit het hele land naar ons toe en de naasten moesten aan de poort van het ziekenhuis afscheid nemen."
De internist is onder de indruk van de enorme inzet van verpleegkundigen en artsen, maar werd ook getroffen door het isolement van sommige patiƫnten. "Ik ben een aantal keren naar mijn schoonmoeder geweest, dat is tegenover een verpleeghuis, en dan zie je mensen voor het huis staan zwaaien naar hun moeder van 80 of 90. Ja, dat vind ik hard."
In 1976 maakte Andy Hoepelman deel uit van de waterpoloploeg die bij de Olympische Spelen in Montreal een bronzen medaille veroverde. Hij herinnert zich de ijzersterke wedstrijd van Oranje tegen titelverdediger Rusland. "De Russen zaten tussen de derde en vierde periode op de kant, verslagen. Evert (Kroon) stopte alles en wij waren creatief veel beter dan zij." Of er komend jaar weer een olympisch waterpolokampioen komt is nog lang niet zeker. Volgens Cees-Rein van den Hoogenband, hoofd medische zaken van de FINA, zijn de Spelen volgend jaar alleen mogelijk als er een vaccin is.
Hoepelman ziet toch een lichtpuntje als er wordt gekozen voor een evenement zonder publiek. "Ik denk wel dat je het dan door moet laten gaan en als je de gemiddelde sporter vraagt zal die ook liever doorgaan zonder publiek. Dat is toch iets waar ze voor trainen."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.