Binnenland
BNNVARA

Wat betekenen de KNMI'23-klimaatscenario's voor de BES-eilanden?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekenen de KNMI'23-klimaatscenario's voor de BES-eilanden?

Nooit eerder zijn de BES-eilanden meegenomen in de doorrekeningen van het KNMI. Don Ceder, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, geeft aan dat dit niet een unicum is. “Je ziet wel vaker dat als er beleid wordt gemaakt of onderzoek gedaan naar Nederland het niet altijd vanzelfsprekend is dat het Caribisch gebied hierin wordt meegenomen. Dit is niet alleen op het gebied van klimaat maar op heel veel beleidsterreinen”, zegt hij in De Nieuws BV.

In Nederland is het uitbrengen van het rapport groot nieuws geweest. Op Bonaire, waar Monique van de Water zelf woonachtig is, zijn de koppen in kranten wat minder beduidend. “Er is een selecte groep eilanders die hiermee bezig zijn. Eerlijk gezegd hebben eilanders andere zorgen. Ze moeten elke dag eindjes aan elkaar knopen om bijvoorbeeld gas, water en elektriciteit te kunnen betalen. Het leeft hier minder dan in Nederland”, zegt Van de Water. Door veel andere zorgen worden de klimaatproblemen ondergesneeuwd op Bonaire. Wel, en zeker met deze temperaturen, komt er meer belangstelling vanuit de bewoners voor ontwikkelingen als klimaatverandering. De geschetste klimaatscenario’s bepalen uiteindelijk hun toekomst.

Speciale gemeentes

Sinds 2010 zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba ‘speciale gemeentes’ in Nederland en dus officieel onderdeel van het koninkrijk. De overheid heeft sinds dien ook de verantwoordelijkheid om plannen in gang te zetten om klimaatadaptatie te bevorderen op de drie eilanden. Volgens Don Ceder wordt de urgentie om beleid te voeren met betrekking tot de eilanden minder beleeft. “Je proeft eigenlijk dat er zorgen zijn maar wat we nu exact gaan doen, met wie, hoe en op welke termijn, we moeten daar nog flinke stappen in zetten en dat is zorgelijk”, aldus Ceder.

Plannen

Vanuit de overheid is het nog onduidelijk welke plannen ondernomen worden om de eilanden klaar te stomen voor de veranderingen in het klimaat. Volgens Monique van de Water zijn hier concrete plannen voor nodig. “Er is echt een noodzaak tot handelen om adaptatiestrategieën te ontwikkelen met de natuur als bondgenoot. Er moet vooral gekeken worden naar de lange termijn, hoe willen we dat een eiland eruitziet na 5 jaar. Hierover wordt wel wat gepraat maar we zien nog niet dat hier visie en strategieën voor ontwikkeld worden.”

Het Wereldnatuurfonds houdt zich met verschillende plannen bezig, zonder de hulp van de staat. Onder andere met het opvangen van regenwater. “Dit doen we dan samen met de Wageningen Universiteit en bieden we aan bij de lokale bevolking", zegt Van de Water.

In 2022 is er 35 miljoen euro toegezegd voor de BES-eilanden om te besteden aan natuurdoelstellingen waaronder het klimaat. In overleg met de eilandbewoners wordt dit geld besteed aan toekomstige plannen. Het is heel simpel wat er moet gebeuren volgens Don Ceder: “Er moet een deltaplan komen. Er zijn andere eilanden met soortgelijke problemen. Daar is al kennis en kunnen we veel van leren, we moeten zorgen deze kennis in huis te halen.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie