Binnenland

Nijboer (PvdA) doet dringende oproep aan OM: 'Geef alsnog uitleg over schikking ING'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nijboer (PvdA) doet dringende oproep aan OM: 'Geef alsnog uitleg over schikking ING'

[KRO-NCRV] Het Openbaar Ministerie moet haar afweging om geen uitleg te geven over de schikking met ING heroverwegen. Dat zegt PvdA-Kamerlid Henk Nijboer in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Dit is een dringende oproep, die door het hele parlement wordt gedragen. Minister Grapperhaus moet daarbij helpen."

Parlementariërs willen volgende week in een hoorzitting de ING en het Openbaar Ministerie aan de tand voelen over de megaschikking van driekwart miljard. Het OM wil geen tekst en uitleg geven aan het parlement. "Ze willen het wel in de media uitleggen, maar niet in de Kamer", zegt Henk Nijboer, PvdA-Kamerlid verontwaardigd. "Ik heb nadere vragen over hun overweging. Ik had het liefst gezien dat deze zaak voor de rechter werd gebracht." Nijboer wil dat het OM alsnog besluit om aan de hoorzitting deel te nemen.

'Top ING laatdunkend naar parlement'

De grote kopstukken van ING, Ralph Hamers en Hans Wijers komen niet naar de hoorzitting, omdat ze in het buitenland zitten. Wel komt vanuit ING Steven van Rijswijk, de chief risk officer. "Wat is dit nou voor bank?", vraagt Nijboer zich af. "Je duikt voor het parlement. Het is een laatdunkende houding. Ze sturen wel iemand, maar niet de eindverantwoordelijke. Topman Hamers is veel te luchthartig met deze kwestie omgegaan."

Opnieuw Kamervragen na uitzending 1 op 1

In de 1 op 1-uitzending van 12 september gaf investeerder Sam van Doorn aan dat hij zeker tien keer bij ING witwaspraktijken had aangekaart, waar vervolgens niets mee werd gedaan. Naar aanleiding van de uitzending stelde Nijboer Kamervragen aan minister Hoekstra. “"k kreeg 'met een kluitje in het riet-antwoorden'. Er is willens en wetens met foute trustkantoren samengewerkt. Waarom worden deze mensen niet strafrechtelijk vervolgd? Ik ga hier weer op doorvragen", zegt Nijboer.

Ster advertentie
Ster advertentie