Binnenland
NOS

Gedupeerden met beschadigde huizen in Twente blijven wachten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedupeerden met beschadigde huizen in Twente blijven wachten

Het uitbaggeren van het Almelo-De Haandrik-kanaal zorgt voor verzakte huizen in Twente. Bewoners wachten sinds 2011 al op een oplossing. Laat dit probleem net zo lang op zich wachten als de situatie in Groningen? Harry Broekhuizen en Peter Blok van de stichting Kant nog Wal komen op voor de gedupeerde inwoners in NOS Met het Oog op Morgen

Uitbaggeren van Almelo-De Haandrik kanaal zorgt voor verzakte huizen

400 huizen

Ongeveer 400 huizen, verdeeld over meerdere dorpen hebben schade overgehouden aan het dieper maken van het Almelo-De Haandrik-kanaal. Broekhuizen woont aan het kanaal. "De reden dat het kanaal werd uitgediept, was omdat men grotere schepen door het kanaal wou laten varen." Blok vergelijkt de situatie met die in Groningen, waar gedupeerden van de gaswinning geen hulp krijgen bij de schade die wordt aangericht aan hun huizen. "De hele afhandeling is een feest van herkenning. De provincie erkent beperkt de schuld en worden daarin gesteund door een tweetal onderzoeken van Deltares." In de onderzoeken zijn bijvoorbeeld maar naar twintig huizen met schade gekeken. "Te weinig", vindt Blok.

Toekomstperspectief

Broekhuizen woont zelf ook in een huis dat veel schade kent door het uitbaggeren van het kanaal. "De huizen zijn zwaar gestut en er zijn huizen onbewoonbaar verklaard waarbij mensen uitgekocht zijn en nu elders wonen, om een paar voorbeelden te noemen." Volgens Broekhuizen zorgt het voor veel spanningen in Twente. "Mensen hebben geen toekomstperspectief, omdat de schade niet goed wordt afgehandeld. Hun toekomst ziet er ineens heel anders uit dan ze hadden gedacht."

oog twente

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie