Binnenland
NOSNTR

Minister Wiersma wil extra toezicht op avond- en weekendscholen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Wiersma wil extra toezicht op avond- en weekendscholen

Het kabinet komt met extra maatregelen gericht op avond en weekendscholen. Volgens minister Wiersma is extra toezicht nodig omdat een deel van deze weekendscholen anti-rechtstatelijk, antidemocratisch en anti-integratief onderwijs geven.

Minister Wiersma wil extra toezicht op avond- en weekendscholen

"Begrijpen doe ik het wel, maar of het een kans van slagen heeft, is wat anders", zegt Fatos Cergel in Nieuws en Co. Zij is expert op het gebied van maatschappelijke vraagstukken, en was betrokken bij een onderzoek naar informeel onderwijs. "Uitvoering geven aan wat de minister wil, is wettelijk gezien heel lastig."

Plan

Het kabinet wil sneller kunnen ingrijpen bij weekendscholen. Dat zijn 'informele scholen' die niet bekostigd worden door de Nederlandse overheid, en die niet onder toezicht staan van de Inspectie van het Onderwijs. Minister Wiersma wil dat de inspectie ook bij dit soort onderwijsinstellingen een rol krijgt.

Wettelijk

Het is wettelijk niet te rijmen, vertelt Cergel. "Ik ben geen jurist, maar informeel onderwijs is veel meer dan het reguliere onderwijs. Daar vallen dingen onder als: de Chinese taal, bijbelclub tot aan folklore tot aan dans. Op het moment dat jij gaat zeggen: wij gaan in het informeel onderwijs een groep selecteren. Je gaat een groep pakken, hoe rijm je dat met de wettelijke kader van de grondwet? En de mensrechtelijke kader."

Cergel vindt het aanpakken van misstanden in informeel onderwijs een goed idee. "Maar deze strategie is met een kanon schieten op een mug. Hij zegt het zelf al: de excessen waar hij het overheeft, is nog niet één procent. Op het moment dat je over de hoofden van groepen een discussie aangaat, is het de vraag of je nou de polarisatie groter of kleiner maakt."

Misstanden

Hoe pak je dan misstanden in informeel onderwijs aan? "Ik zou veel meer inzetten op preventie, weerbaarheid en gelijkwaardige dialogen", zegt Cergel. Dat gebeurt volgens haar nu te weinig. "Een parallelle samenleving ontstaat, wanneer een groep zich onttrekt. Maar tegelijkertijd ook wanneer ze worden buitengesloten. Integratie is een wederzijds proces. It takes two to tango, dat betekent dat de overheid ook hand in eigen boezem moet steken: hoe zorgen we ervoor dat we niet in deze discussie door de bomen het bos niet meer zien? En meegaan in de polarisatie."

Gesprek

"Als je kijk naar het voorstel: meer controle, meer melden, meer klikken, meer straf. Terwijl ik zou zeggen: ga juist die gesprekken aan en zit vooral op het preventie en de analyse: waarom is daar vraag naar?"

Volgen Cergel moet de overheid ervoor waken om een gedachtepolitie te worden. "En alles wat niet past bij de norm dan gaat markeren als radicaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie