Binnenland
AVROTROS

'Het is de zoveelste poging om de Wallen weg te krijgen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het is de zoveelste poging om de Wallen weg te krijgen'

Gisteravond kwam Burgermeester Halsema van Amsterdam met een plan om overlast op de Wallen op te lossen. Een prostitutiehotel of erotisch centrum op een andere locatie in de stad, waar prostituees veilig zouden kunnen werken. Prostituees zelf zijn niet blij met de plannen. Oprichtster van de Rode Draad, Metje Blaak, zegt daarover in Stax&Toine: 'Het is de zoveelste manier op de Wallen weg te krijgen.'

"Ze slachten de gans met gouden ei", zegt Blaak over de nieuwe plannen. Als voorbeeld haalt ze Arnhem aan, waar de prostitutie is verplaatst 'naar een weiland ergens bij Doetinchem'. In het Wallen-gebied is nu veel overlast en daar wil Halsema iets aan doen.

Maar die problemen zijn volgens Blaak op een hoop gegooid door de gemeente. "Het is gewoon een kwestie van handhaven. Er moet veel gebeuren en er kan ook veel gebeuren, maar je moet wel de handen uit de mauwen steken voor handhaving."

Anders aanpakken

"We moeten het gewoon anders aanpakken. De hele wereld is veranderd. In de Pijp en in de Bijlmer gebeuren bijvoorbeeld ook dingen, zo ook op de Wallen." Blaak denkt dat sekswerkers vooral niet weg willen van de sfeer die De Wallen heeft. "Een club of een erotisch centrum is prima, maar dan als extra."

"We zijn zelf ook met opties gekomen. Zoals bijvoorbeeld poortjes, dat toeristen 5 euro entree moeten betalen, en dat ze die dan terugkrijgen als ze ook echt gebruik maken van een prostituee. Maar Halsema wil maar een ding: de Wallen uit de stad. Dat is de slechtste oplossing die er is", zegt Blaak.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie