Binnenland
NOSNTR

Nederlandse moskeeën boos over nieuwe aanstelling Najib Tuzani bij politie

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse moskeeën boos over nieuwe aanstelling Najib Tuzani bij politie

Nederlandse moskeeën zijn boos over een benoeming bij de politie. Najib Tuzani wordt daar landelijk programma-manager racisme, discriminatie en uitsluiting. Maar in de moslimgemeenschap is hij omstreden, omdat hij een paar jaar geleden onderzoek deed naar extremisme binnen Nederlandse moskeeën.

Nederlandse moskeeën boos over nieuwe aanstelling Najib Tuzani bij politie

"Ik ben enorm geschrokken. Als je zo’n positie mag bekleden bij de politie ga je er vanuit dat de persoon integer en betrouwbaar is, dat is in zijn geval geen sprake van", zegt Bilal Riani van stichting Al-Andalous in Nieuws en Co. "Hij heeft gespioneerd en heimelijke onderzoeken laten uitvoeren in de moskeeën door heel Nederland."

Onderzoek

De Al-Andalous stichting heeft een moskee in Veenendaal, het was een van de moskeeën die onderzocht werd door Najib Tuzani. Riani heeft het onderzoek kunnen inzien, hij schrok van de dingen die waren opgeschreven over zijn moskee. "Het waren achttien pagina’s met alleen maar onwaarheden. Zaken zijn verzonnen, namen en toenamen zijn genoemd van mensen die ik persoonlijk ken die er niets mee te maken hebben", vertelt hij.

Er zou geen toestemming zijn geweest vanuit moskeeën om onderzoek te mogen doen. Onderzoekers zouden zich ook niet kenbaar hebben gemaakt tijdens het onderzoek. "Als je zo omgaat met burgers van Nederland is dat een zeer kwalijke zaak."

CMO

Het CMO, het contactorgaan moslims en overheid, zegt de frustraties te begrijpen maar roept op om toch het dialoog aan te gaan en het niet teveel op de man te spelen. "Ik begrijp het heel goed, ik begrijp de gedachte erachter. Maar wat hij heeft gedaan is echt heel ernstig, mensen zijn erg geschrokken. Ik ken mensen die hier slapeloze nachten van hebben gehad", zegt Riani.

"Wij hadden op z’n minst verwacht dat hij zijn excuses zou gaan aanbieden. Dat heeft hij niet gedaan en dat hij zo’n podium krijgt van notabene de politie, een overheidsorganisatie, daar schrikken we weer van. Eigenlijk is het een soort van goedkeuring."

Schoon schip

Voor Riani is er wel een weg vooruit. "Natuurlijk kunnen mensen fouten maken en daarvan terugkomen”, zegt hij. “Maar wat ik dan verwacht is dat men schoon schip gaat maken, excuses aan gaat bieden en gaat beloven om zoiets niet meer te doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie