Naar homepage
Binnenland

Psychiater Van Panhuis: Schaf het tbs-systeem af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Psychiater Van Panhuis: Schaf het tbs-systeem af

Het tbs-systeem functioneert niet en dat gaat ten koste van de zwakste mensen en de samenleving. Dat zegt psychiater Peter van Panhuis in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. "Nu gooien we alles op één hoop, zwakbegaafden, mensen met een psychiatrische ziekte, een hersenbeschadiging én zware zedendelinquenten. En die horen niet samen in één systeem."

Volgens de psychiater, die al 30 jaar lang patiënten in de tbs screent, is het hoog tijd om een echte keuze te maken in plaats van steeds het systeem bij te schaven. "Kies voor beveiliging van de samenleving en kies voor de zwakste mensen. En geef daarbij de psychiatrie de bevoegdheden om echt iets te doen, in plaats van juridische blokkades op te werpen."

'Levenslange aandacht'

Patiënten met een psychiatrische ziekte, bijvoorbeeld schizofrenie, zijn volgens Van Panhuis goed behandelbaar met medicatie en begeleiding, en zouden dan ook in een psychiatrische kliniek terecht moeten komen. "Vroeger – toen er nog geen tbs was - kwamen ze daar sneller weer uit dan tegenwoordig mét tbs. Nu wordt alles gebenchmarkt op de zwaarste zedendelinquenten."

Ook zwakbegaafden kunnen volgens hem met goede coaching hun weg terug vinden in de maatschappij. "En dan blijft er een kleine groep over," zegt van Panhuis, "de echte zware gevallen. Ik zou zeggen: plaats die in de gevangenis en blijf ze daar volgen, door steeds met een rechter te kijken of vrijlating mogelijk is."

Een van de problemen is volgens de psychiater dat er aan het begin van het traject in zo’n zes weken besluiten worden genomen voor de hele toekomst. "Psychiatrische problemen of verslavingen vragen een levenslange aandacht. Daar moet dus ook in de behandeling rekening mee worden gehouden."

Niet meer welkom

Nadat hij maandag in De Telegraaf had gepleit voor afschaffing van het tbs-systeem, kreeg hij plotseling een telefoontje van Justitie dat hij niet meer welkom was bij een patiëntbespreking waarvoor hij was uitgenodigd. Hij was verrast, maar eigenlijk niet echt verbaasd.

"Ik roep al jaren dat het systeem niet goed functioneert en dat psychotische patiënten niet in de tbs horen. Al sinds ik daarop gepromoveerd ben. De reactie van Justitie is tekenend voor het verkrampte en gesloten karakter van het tbs-systeem."

Ster advertentie
Ster advertentie