Binnenland

Jonge eendjes gezien? Vertel het dr. Duck!

foto: Fotograaf 1968Tj - Vroege Vogelsfoto: Fotograaf 1968Tj - Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge eendjes gezien? Vertel het dr. Duck!

Het aantal wilde eenden gaat achteruit. Onderzoeker Erik Kleyheeg, alias dr. Duck, probeert de oorzaak te achterhalen met zijn eendenkuiken-project.

Vroege Vogels verslaggever Rob Buiter ging met Erik Kleyheeg op zoek naar kleine eendjes. Dr. Duck vertelt uitgebreid over zijn project.

Afname

Wilde eenden zijn de meest talrijke eendensoort van Nederland, maar uit een rapport van Sovon Vogelonderzoek blijkt dat de populatie met 30 procent is afgenomen sinds begin jaren negentig. Dat betekent dat er meer dan 100.000 broedparen zijn verdwenen. De oorzaak van deze afname is niet bekend. Wel concluderen de onderzoekers van Sovon en het Vogeltrekstation van het Nederlands Instituut van Ecologie (NIOO) dat de eendenjacht geen rol van belang speelt. Ook het aantal succesvolle broedsels is niet de reden. Het probleem ligt waarschijnlijk in de kuikenfase. Simpel gezegd lijkt het erop alsof er minder eendenkuikentjes volwassen worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Verdwenen eendjes

De waarnemingen stroomden binnen, en wat bleek? De eendensterfte lijkt het grootst in de eerste weken nadat ze het nest hebben verlaten. Na die tijd werden de gemelde aantallen kleiner: drie op de vier eendjes leken verdwenen. Om deze bevindingen te onderbouwen zijn er meer waarnemingen nodig. Het mooiste zou zijn als mensen hetzelfde nest een tijdje volgen. Een moedereend alleen wordt anders immers niet zo snel gemeld.

Oorzaken

De teruggang kan nog steeds niet goed verklaard worden. Wel zijn er ondertussen verschillende theorie├źn, vertelt Kleyheeg. Het aantal roofdieren is sinds begin jaren negentig toegenomen, dus misschien worden er meer kuikentjes opgegeten. Ook is er meer vermenging van wilde eenden en gekweekte eenden, zogenoemde "soepeenden", waardoor de kuikens misschien zwakker zijn of hun beschermde schutkleur kwijtraken. Gele kuikens zijn een gemakkelijkere prooi. Tot slot kan het steeds grilliger wordende klimaat er ook mee te maken hebben. Relatief late periodes van kou en slecht weer zouden de jonge eendjes, die moeite hebben met warm blijven, extra zwaar treffen.

Meld de eendjes

Quote

Het enige dat u hoeft te doen is de locatie, de datum, het aantal kuikens en hun geschatte leeftijd doorgeven.

Erik Kleyheeg

Het hele voorjaar kunnen kuikens gemeld worden via Waarneming.nl voor wie daar een account heeft, of anders via het formulier op de website van Erik Kleyheeg.

Bron: Nature Today

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie