Binnenland
BNNVARA

De huur is te duur: huisjesmelkersboete moet zorgen voor verandering

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. De huur is te duur: huisjesmelkersboete moet zorgen voor verandering

Jonge huurders betalen vaak veel meer huur dan wettelijk is toegestaan. Oftewel: de huur is te duur. En BNNVARA is daar helemaal klaar mee. De Nieuws BV doet live verslag vanaf de protestcamping in Rotterdam.

"We zijn bij BNNVARA voor een eerlijke en rechtvaardige samenleving en als we dan kijken naar wat voor bedragen jonge mensen moeten betalen voor hun huur, dat is niet normaal. We wilden voor hen opkomen en ze bewapenen met kennis en tools zodat ze kunnen testen of ze inderdaad meer huur betalen dan wettelijk is toegestaan. En, zo ja, dat ze dan ook in actie kunnen komen", zegt BNNVARA-presentator Ciana Mayam.

Huur te duur voor studenten

Jonge huurders tussen de 16 en 26 jaar weten niet dat er een puntensysteem bestaat waarmee je kunt checken of je meer betaalt dan de maximale huurprijs. "Als dat wel zo is, kun je naar de gemeente gaan. Zij hebben huurteams die kunnen helpen om je huur te verlagen", vertelt Mayam.

Veel studenten betalen te veel geld voor hun kamer, vertelt Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LVSb) Ama Boahene. "Als je erachter komt dat je te veel voor een kamer betaalt, is het als student heel moeilijk om daar wat aan te doen. Er is wel een puntenstelsel waar verhuurders zich aan moeten houden, maar dat gebeurt heel vaak niet. En als individuele student moet je dan zélf naar je verhuurder gaan, naar de huurcommissie of zelfs naar de rechter. En, dat is een stap die voor studenten moeilijk te zetten is want ze willen tegelijkertijd die kamer houden."

Kamer voor internationale studenten

Een kamer vinden is een lastig klus. Dus al gauw kiezen studenten dan voor de hoge huur, omdat ze dan in ieder geval een kamer hebben. En dat is een groot probleem. Het kameraanbod is schaars terwijl het aantal studenten stijgt.

Ook internationale studenten lopen in Nederland tegen het kamertekort aan. Waar Nederlandse studenten nog op familie kunnen rekenen, hebben studenten uit andere landen dat niet. "Wij horen verhalen van studenten die of heel duur in een hotel moeten slapen, of op een camping staan. En soms ook eens een nacht in een bushokje hebben moeten slapen omdat er geen ruimte is", aldus Boahene.

Huisjesmelkersboete

Vanochtend maakte minister Hugo de Jonge zijn plannen bekend voor betaalbaar wonen. Volgens Boahene is het belangrijk om bij de plannen aandacht te hebben voor de handhaving ervan. "We hebben nu voor studentenkamers ook een puntenstelsel maar je ziet dat veel verhuurders zich daar niet aan houden, waardoor er toch hele hoge prijzen gevraagd worden."

Boahene: "Wat ons betreft zou er een huisjesmelkersboete moeten komen." Als een huurder stappen onderneemt om aan te tonen dat die te veel betaalt, moet de verhuurder op dit moment in het ergste geval de te veel ontvangen huur terugbetalen. Dat merkt de huisbaas alleen niet in de portemonnee omdat er verder geen boete aan vastzit. Daar moet volgens Boahene verandering in komen: "Wij hopen met een huisjesmelkersboete dat gemeentes actiever kunnen gaan handhaven. En dat je de pandjesbazen raakt waar ze het het meeste voelen, in de portemonnee."

Verlaag jouw huur!

Het is Yurre Wieken tot vier keer toe gelukt om zijn huur te verlagen. Al met al heeft het hem zo'n 10 duizend euro bespaard. Hoe hij dat deed en welke tips hij heeft voor anderen, vertelt hij in het onderstaande fragment. Alvast één tip: ga naar het huurteam als je hulp nodig hebt bij jouw te hoge huur.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie