Binnenland

'Met Van Ginkel kocht PSV vorig jaar de titel'

foto: Marco van Ginkel (midden) - Foto: ANPfoto: Marco van Ginkel (midden) - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Met Van Ginkel kocht PSV vorig jaar de titel'

[EO - NOS] De achterstand op Feyenoord is opgelopen naar negen en het verschil met Ajax is met vier punten ook niet mals. Door een gebrek aan scorend vermogen verspeelde PSV dit weekend opnieuw twee dure punten in de eredivisie. De Eindhovenaren zijn onderwerp van gesprek in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Mark Misérus (de Volkskrant), Daan Hakkenberg (Algemeen Dagblad) en Jeroen Kapteijns (De Telegraaf) aan tafel.

Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.

PSV-watcher Jeroen Kapteijns noemt het gemis van Marco van Ginkel als een van de oorzaken van de vormdip bij PSV. Van Ginkel speelde vorig seizoen vanaf de winterstop op huurbasis in Eindhoven, maar vertrok deze zomer weer naar Chelsea, waar hij op de loonlijst staat.

'Onderhuids probleem bij PSV'

"Hij maakte vervolgens acht doelpunten in twaalf wedstrijden. Daarmee hebben ze toen de titel gekocht. Want dit probleem speelt al langer onderhuids bij PSV: ze missen dynamiek op het middenveld om te scoren."

"In het eerste jaar van Cocu won PSV vaak wedstrijden zoals Feyenoord dat nu deed tegen NEC", gaat Kapteijns verder. "Dit seizoen lijkt PSV liever te spelen tegen ploegen als Atlético Madrid en Feyenoord, dan tegen kleinere ploegen die een bus parkeren. Want de deur van die bus weten ze maar niet te vinden in Eindhoven."

'Verstandigere spelers in Rotterdam'

Terwijl ze bij PSV stug doorploeteren, is Feyenoord als koploper op kampioenkoers. Kapteijns ontdekt een interessante parallel tussen de twee trainers van beide clubs.

"Net als Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord begon ook Cocu in zijn eerste seizoen bij PSV slecht. En beiden hadden de hulp nodig van een krachtige man (PSV met Guus Hiddink, Dick Advocaat bij Feyenoord). Het tweede jaar werd Cocu kampioen en ook Van Bronckhorst laat zien dat het een vlugge leerling is."

Mark Misérus van de Volkskrant valt één ding op bij Feyenoord: het zelfvertrouwen. "Dat is echt een groot verschil met voorgaande jaren. Plus het feit dat er verstandigere spelers rondlopen in Rotterdam. Ik noem een Colin Kâzım-Richards. Op zijn plek loopt nu Nicolai Jörgensen. Een groot verschil, want dat is geen onruststoker."

Qatar als sportland

Ook het WK voetbal in 2022 is in het Sportforum onderwerp van gesprek. Na de sfeerloze en warme wereldkampioenschappen wielrennen in Qatar, zwengelt de discussie over het woestijnland als organisator van grotere sportevenementen weer aan.

De Volkskrant pakte onlangs uit met een groot artikel over uitbuiting van buitenlandse arbeiders voor de bouw van WK-stadions in Qatar. De FIFA wordt ondertussen aangeklaagd vanwege medeplichtigheid aan de schending van mensenrechten in het land.

'Straks is alles geschiedenis'

Maar volgens Miserus zijn de sportbonden zelf verantwoordelijk voor de slechte behandeling van arbeiders in het land. "De bonden denken: als wij daar tien miljoen euro kunnen verdienen in plaats van vijf miljoen euro in een West-Europees land, dan kiezen we voor Qatar."

Pijnlijk is volgens de journalist bovendien dat uitgerekend Sepp Blatter ooit Qatar het idee heeft gegeven om een keer een WK te organiseren. "Toen is alles in werking gezet, en de rest is straks geschiedenis."

Ster advertentie
Ster advertentie