Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Emile Roemer: 'Gooi de terrassen open'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Emile Roemer: 'Gooi de terrassen open'

Waarnemend burgemeester van Alkmaar Emile Roemer vindt het goed dat er gisteren enkele versoepelingen van de coronamaatregelen zijn aangekondigd, maar mist hierbij de opening van de terrassen. "Ik hoop dat het kabinet dit voor ná 9 maart wil overwegen", zegt hij in Spraakmakers.

Roemer is ook voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De persconferentie van gisteren bood volgens hem voor een deel het perspectief waar de samenleving zo naar snakt. "Maar er zijn zeker sectoren die erbij hadden gemoeten om draagvlak in de samenleving vol te houden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Gooi de terrassen open'

In navolging van de burgmeester van Hilversum Pieter Broertjes, roept Roemer op om de terrassen te openen. Hij denkt dat ze een deel van de oplossing kunnen zijn, omdat mensen met dit mooie weer anders – zonder afstand te houden – in parken bij elkaar komen. "Reguleer dat nou en zet ze tien meter verderop uit elkaar op een terras. Dan hebben de ondernemers er wat aan en mensen gaan toch naar buiten."

Diederik Gommers

Diederik Gommers kreeg het gisteren "warm" na de aangekondigde versoepelingen op de persconferentie. "Het voelt raar dat je merkt dat je een toename krijgt in besmettingen en IC-opnames en dat dan het woord versoepelen valt." Na een eerste schrikreactie, is het OMT-lid geruster. "Na een nachtje slapen zie ik dat de versoepelingen dichtbij de OMT-adviezen liggen."

Draagvlak

"En we moeten ook wat", zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. "Jongen mensen moeten naar buiten, dat zijn belangrijke dingen." Ook Gommers ziet het draagvlak in de samenleving voor de maatregelen afnemen, maar zegt dat er binnen het OMT ook oog is voor andere dingen dan virusbestrijding alleen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie