Binnenland
KRO-NCRV

Dordtse CDA-wethouder Peter Heijkoop gaat niet voor lijsttrekkerschap

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dordtse CDA-wethouder Peter Heijkoop gaat niet voor lijsttrekkerschap

Peter Heijkoop is niet beschikbaar als lijsttrekker voor het CDA. Dat zegt hij bij Spraakmakers. Het is niet alleen zijn gezinssituatie met kleine kinderen. Hij is ook huiverig vanwege de toegenomen bedreigingen en intimidaties aan het adres van politici.

"Ik heb het ontzettend naar goed mijn zin in Dordrecht, waar ik wethouder ben", zegt Heijkoop. "Maar ik zie wel heel veel andere grote talenten - binnen mijn eigen partij en binnen andere partijen. Ik denk dat die zeker in staat zijn om als partijleiders een nieuwe dynamiek te brengen en echt met problemen aan de slag te gaan."

Dat zijn naam werd genoemd als opvolger van Wopke Hoekstra erkent hij. Maar volgens hem werden andere partijgenoten vaker genoemd. "Ook binnen de kamer zitten een paar hele grote talenten, die ik een zeer warm hart toedraag, en waarvan ik hoop dat die gooi doen naar partijleiderschap." Hijzelf levert liever vanuit zijn huidige rol een bijdrage.

Wel over nagedacht

Hij heeft er wel serieus over nagedacht. "Natuurlijk, op het moment dat je wordt genoemd, heb je het er thuis wel eens over." Maar hij ziet het niet zitten, vanwege zijn thuissituatie met kleine kinderen. Maar ook vanwege de toegenomen bedreigingen en intimidaties aan het adres van politici.

Hij wijst daarbij naar Sigrid Kaag, voorvrouw van D66. "Zij treedt terug omdat haar kinderen grote zorgen hebben over haar veiligheid. Ik deel wel de algemene zorg dat veel mensen wat huiverig worden om naar Den Haag te gaan. En heb veel respect voor diegenen die dat wel doen. Maar zelf maak ik die keuze niet."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie