Binnenland
NOS

0-0 tegen Zweden kost 'vaste gast' Italië deelname WK

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 0-0 tegen Zweden kost 'vaste gast' Italië deelname WK

Italië zal voor het eerst in zestig jaar ontbreken op een WK. De Azzurri moesten in de play-off tegen Zweden een 1-0 uitnederlaag zien weg te poetsen, maar kwamen in Milaan niet verder dan 0-0. Zweden, dat in de kwalificatiegroep Oranje op doelsaldo was voorgebleven, is voor eerst sinds 2006 weer van de partij op een mondiale eindronde.

"Ze wilden allemaal zo snel mogelijk de kroeg uit", zegt correspondent Mustafa Marghadi. Hij volgde de wedstrijd vanuit een sportpub in Rome en zag de laatste minuten voor het eindfluitsignaal vooral glazige gezichten om zich heen.

Italië treurt om missen WK

Een supporter zei tegen Marghadi: het is een dieptepunt in mijn leven, dit hebben we als land niet nodig. "Ik heb voor hem maar een biertje gekocht", zegt de correspondent.

In Italiaanse media wordt de teleurstelling nog dramatischer verwoord. "De apocalyps heeft een donkerblauwe kleur", schrijft La Repubblica. De nieuwswebsite is een poll begonnen met de vraag wie de schuldige is voor het mislopen van het WK.

Quote

We hadden onszelf op het WK waarschijnlijk alleen maar voor schut gezet

Italiaanse supporter

Volgens een fan in het Romeinse café is het hele team verantwoordelijk. Hij baalt ervan, maar denkt dat het misschien ook beter is zo. "Dit elftal liep op zijn laatste benen, de generatie was niet talentvol genoeg. We hadden onszelf op het WK waarschijnlijk alleen maar voor schut gezet. Nu beginnen we met een nieuwe start."

Dat geldt niet voor doelman Gianluigi Buffon, die stopt na dit seizoen. De 39-jarige speler ​was in tranen na het gelijkspelen tegen de Zweden. "Het spijt me heel erg. We hebben voor het hele land gefaald."

"Zo'n 90 procent van alle supporters in dit café wist letterlijk niet wat hij meemaakte", zegt Marghadi. "Die Italianen waren namelijk na 1958 geboren." In dat jaar verspeelde het nationale elftal een WK-ticket tegen Noord-Ierland. Het was, ruim een halve eeuw lang, de enige keer dat 'de Azzurri' er bij een wereldkampioenschap niet bij waren.

Er zijn geen berichten van rellen door teleurgestelde supporters. "De meeste mensen bleven thuis", zegt de NOS-correspondent. Degenen die toch in een café de wedstrijd volgden, dropen naderhand teleurgesteld af.

Behalve de enkele Zweedse fan in het Romeinse café. "Die was supervrolijk natuurlijk."

Wouter Pennings over hoe 'het' heeft kunnen gebeuren

Ster advertentie
Ster advertentie