Binnenland
NOS

'Nederland had de Russische spionnen ook zelf kunnen aanhouden'

foto: ANP Handoutsfoto: ANP Handouts
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederland had de Russische spionnen ook zelf kunnen aanhouden'

De directeur van de Militaire Inlichtingendienst staat nog steeds achter het besluit om de opgepakte Russische hackers zo snel mogelijk het land uit te zetten. Bij veel mensen riep het verbazing op dat er niet voor gekozen is de mannen op te pakken en in de cel te zetten.

"Ik wil het niet 'laten gaan' noemen, we hebben de operatie verstoord", reageert generaal Onno Eichelsheim op een vraag bij tv-programma Nieuwsuur. "Dat is de manier waarop wij dit soort operaties doen."

"Ik ga dit niet laten gebeuren", was voor Eichelsheim de belangrijkste afweging toen duidelijk werd dat de vier GROe-officieren bezig waren met het voorbereiden van een hackoperatie tegen de OPCW. "Mijn reactie was dat ik dit moest verstoren."

MH17

Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops zegt in het Radio 1 Journaal dat hij denkt dat het onderzoek naar het neerhalen van de MH17 heeft meegespeeld bij het uitzetten van de Russen. "Het zou best kunnen dat Nederland de relatie met Rusland niet op het spel wil zetten door de mannen aan te houden", zegt Knoops. Opmerkelijk is dat de Verenigde Staten de vier verdachte Russen wel wil aanhouden. "Nederland laat grote broer Amerika het oplossen. Nederland had de mensen ook kunnen aanhouden en hier vervolgen "

De kans dat de spionnen worden vervolgd voor hun missie in Nederland is klein. "De Russische grondwet verbiedt het om eigen inwoners uit te leveren. Daarnaast ontkennen de Russen ook alles.''

Ster advertentie
Ster advertentie