Naar homepage
Binnenland

Asielzoekers lang in de bijstand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielzoekers lang in de bijstand

Slechts 11 procent van de asielzoekers die in 2014 een verblijfsvergunning kreeg, had binnen 2,5 jaar een baan gevonden. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

"Eigenlijk is dat nog relatief snel als je kijkt naar de verplichtingen die asielzoekers in de beginjaren hebben", zegt Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland. "Ze zijn bijvoorbeeld de eerste jaren veel tijd kwijt met uitzoeken waar ze gaan wonen, hoe ze gaan inburgeren en waar ze de taal gaan leren."

De asielzoekers met een baan werkten voornamelijk in de horeca, de uitzendbranche of de handel. Maar het merendeel van de asielzoekers, 84 procent, zat in de bijstand. Velen van hen waren nog aan het inburgeren.

In vergelijking met andere nationaliteiten vonden Afghanen relatief snel een baan. "Al sinds de jaren '80 komen Afghanen naar Nederland. Daardoor hebben Afghaanse asielzoekers een netwerk dat ze hulp biedt", zegt Kuipers. Ook speelt het relatief hoge opleidingsniveau van Afghaanse vluchtelingen mee. Ze leren de taal snel en komen daardoor ook sneller aan werk.

Ster advertentie
Ster advertentie