Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: Toekomst van 3FM en Vrouwenvoetbal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: Toekomst van 3FM en Vrouwenvoetbal

Hoe probeert Sharid Alles, zenderbaas van 3FM, het tij voor de zender te keren en te zorgen voor betere luistercijfers? En wat voor invloed heeft de nieuwe politie-app van China op de privacy? Dat, en natuurlijk de tweede ronde in de achtste finales van het WK Vrouwenvoetbal, hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Drs. P. in Radio Doc

Dit jaar is het precies een eeuw geleden dat Heinz Herman Polzer werd geboren, beter bekend als Drs. P. Dit heuglijke feit wordt op allerlei manieren gevierd, onder meer met ‘Een flitsende soirée rond Drs. P!’ op de 100e verjaardag van de Doctorandus: 24 augustus in de Kleine Komedie in Amsterdam. Uiteraard konden wij bij Radio Doc niet achterblijven. Daarom herhalen wij een radiodocumentaire die wij eerder uitzonden in 2015, een paar maanden na zijn dood.

"Alleen zijn is een vorm van behaaglijkheid", vond Drs. P. Toch onderhield hij tot op hoge leeftijd bijzondere contacten. Maartje Duin woonde als student bij de plezierdichter om de hoek en ze raakten bevriend. In de opnames van hun laatste gesprekken laat Drs. P. zich van een zeldzaam persoonlijke kant zien.

3FM

Sharid Alles, te gast in het eerste uur van De Perstribune, is sinds juli vorig jaar de 'zenderbaas' van 3FM. De publieke popzender kampt na het vertrek van 'sterren-dj's' als Gerard Ekdom, Coen en Sander en Giel Beelen met tegenvallende luistercijfers. Alles, voorheen programmaleider van muziekzender FunX, probeert het tij te keren met een duidelijke keuze voor onder meer nieuwe, alternatieve muziek en jonge, talentvolle dj's.

Stef Clement moest afgelopen najaar vanwege aanhoudende gewrichtsproblemen een eind maken aan zijn wielercarrière. De viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden richt zich nu noodgedwongen opeen leven na de koers. Over zijn wielerleven en het dreigende zwarte gat erna verscheen deze week de biografie 'Anders', geschreven door Thomas Olsthoorn.

Surveillance-staat China

De Chinese overheid krijgt door massale surveillance haar burgers steeds meer onder controle. Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch ontdekte een speciale app waarmee de Chinese politie zo’n 13 miljoen Oeigoeren in de provincie Xinjiang intensief in de gaten houdt. De Oeigoeren zijn een aan de Turken verwant volk dat regelmatig in opstand komt tegen de Chinese overheersers. Jan Kooy van Human Rights Watch legt uit hoe de app werkt.

De luchtkwaliteit op kinderopvangcentra laat te wensen over. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de TU Eindhoven. Vooral de concentratie van koolstofdioxide rond kinderbedjes is vaak te hoog, wat allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Reden om daar eens goed op te letten. Toch heeft het thema luchtkwaliteit tijdens de inspecties minder prioriteit. Vanaf 19.00 uur het hele verhaal in Reporter Radio.

WK Vrouwenvoetbal

Vandaag start de tweede ronde in de achtste finales van het WK Vrouwenvoetbal. De Oranjeleeuwinnen moeten nog even wachten tot dinsdag voor hun strijd tegen Japan, maar ook vandaag staan er twee wedstrijden op het programma.

Om 17.30 uur staan Engeland en Kameroen tegenover elkaar in Valenciennes. En de Fransen trappen om 21.00 uur af tegen Brazilië in Le Havre. Beide wedstrijden hoor je in Langs de Lijn.

Ster advertentie
Ster advertentie