Binnenland

Is dit het eerste medicijn dat wel werkt tegen het coronavirus?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is dit het eerste medicijn dat wel werkt tegen het coronavirus?

We hopen met zijn allen dat er zo snel mogelijk een vaccin of medicijn tegen het coronavirus beschikbaar komt. We hoorden eerder al over een malariamedicijn en antilichamen die zouden werken tegen het virus, maar dat bleek helaas toch niet waar te zijn. Is remdesivir, een medicijn dat werd gebruikt tegen ebola, dan het medicijn dat wel echt werkt?

Arts-microbioloog Marc Bonten in Stax&Toine: "Als uit de grote studie blijkt en naar voren komt dat remdisivir een verbetering bij patiënten naar voren brengt, is dat het enige middel tot nu toe waarvan aan is getoond dat het werkt."

Uit de Amerikaanse studie waarbij meer dan 1000 ernstig zieke patiënten in 75 ziekenhuizen in verschillende landen zijn getest, herstelden degenen die remdesivir gebruikten gemiddeld 31 procent sneller dan de mensen die een placebo kregen toegediend. De herstelperiode kromp gemiddeld van vijftien dagen naar elf dagen.

Is dit dan een medicijn dat wel werkt?

Bonten: "Remdesivir is een virusremmer en werd in het verleden gebruikt voor ebola. Voor ebola kwam vrij snel daarna een vaccin. Dit middel lag dus nog op de plank en nu lijkt het ook effect te hebben op het coronavirus."

Het zou vooral in het begin van de ziekte een rol kunnen spelen, zegt Bonten. "Wat we over de ziekte weten, is dat het in verschillende fases verloopt. Dit is een middel wat ons vooral op het gebied van virusvermeerdering zou kunnen redden."

Als de patiënt zo ziek is dat zij naar de IC moet, speelt de afweer een rol. Bonten: "Daar kan dit medicijn niet bij helpen. Het zal dus ook niet de oplossing voor alle problemen zijn. Maar omdat we verder niets hebben, kan het een goed begin zijn."

Breder gebruik

Tot nu toe mocht remdesivir in Europa alleen worden gebruikt onder toezicht en bij ernstig zieke coronapatiënten die aan de beademing liggen. Maar op basis van de Amerikaanse studie laat het Europees geneesmiddelenagentschap (EMA) remdesivir versneld, nog voor alle gebruikelijke onderzoeken zijn afgerond, verder toe op de Europese markt.

De toestemming voor gebruik is nu uitgebreid tot patiënten die er iets minder ernstig aan toe zijn, bijvoorbeeld patiënten die aan de zuurstof liggen of aan de niet-invasieve beademing, waarbij ze zelf ademen via een masker.

Gaan wij het in Nederland ook gebruiken?

Dat klinkt allemaal heel mooi, maar de kans dat wij het snel op grote schaal kunnen gebruiken, is klein. Het medicijn is namelijk nogal schaars. Bonten: "Tot drie maanden geleden had niemand gedacht dit middel ooit nog ergens voor te gebruiken." Nu moet de enige fabrikant dat het medicijn maakt het dus ineens voor miljoenen mensen maken.

In Nederland gebruiken we remdesivir tot nu toe enkel nog voor studies. Of wij het ook als medicijn tegen het coronavirus gaan gebruiken, hangt af van de aanvraag door het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bij Gilead, de fabrikant van remdesivir.

Wanneer we het medicijn dus in Nederland kunnen verwachten hangt af van de resultaten van de studie en de productiecapaciteit. Bonten: "Als uit de grote studie blijkt en naar voren komt dat remdisivir een verbetering bij patiënten naar voren brengt is dat het enige middel tot nu toe waarvan aan is getoond dat het werkt."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie