Binnenland
WNL

'Verstedelijking gaat uiteindelijk richting de krimpgebieden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verstedelijking gaat uiteindelijk richting de krimpgebieden'

Wil je Nederland letterlijk boven water houden, dan vindt de verstedelijking straks plaats in Brabant, Drenthe, Gelderland en Overijssel. Dat zegt landschapsarchitect en Rijksadviseur Jannemarie de Jonge in WNL Haagse Lobby.

Werd er tijdens de afgelopen verkiezingscampagne gesproken over volkshuisvesting, dan hanteerde zo'n beetje elke partij het mantra 'bouwen, bouwen, bouwen'. Maar waar die extra woningen moeten komen, dat is een tikkeltje complexer.

Met een enkele vinex-wijk red je het dan niet. Rijksadviseur De Jonge zegt dat het belangrijk is om naar de lange termijn te kijken. Dan komen de krimpgebieden in zicht. "Daar krijg je milieus waar meer menging optreedt van landbouw, natuur, recreatie en wonen in het groen."

Waar die gebieden nu nog veel ruimte biedt aan intensieve landbouw, moet daar op andere plekken meer ruimte voor worden gevonden. De Jonge denkt daarbij aan de Flevo- en zeekleipolders, de zuidwestelijke delta en Groningen. "Het is goed om die ook echt te brandmerken als de rijkste gronden waar landbouw een belangrijke rol heeft en wat ook geweldige landschappen oplevert waar iedereen van geniet."

Buitenstedelijk

Ook Martin van Rijn, voorzitter van de belangenvereniging voor woningcorporaties Aedes, denkt dat het verstedelijken van regio's buiten de randstad van belang is. Zo bied je ook perspectief voor de inwoners in die gebieden wanneer het gaat om wonen. "in krimpgebieden krijg je dus nieuwe stedelijke milieus."

De nood is dusdanig hoog dat er niet alleen binnen huidige steden gebouwd moet worden. Ook buitenstedelijk moeten volgens de oud-minister woningen woningen komen. Betekent dat ook dat er straks in de weilanden gebouwd gaat worden, zoals sommigen vrezen? "Ja, ik denk het wel."

En dat terwijl er al een kort aan natuur in Nederland is. Het typeert de ruimtedruk in klein Nederland. Niet voor niets dat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) onlangs een rapport uitbracht met de titel 'Grote opgaven in een beperkte ruimte'.

In het rapport roept het PBL het aankomende kabinet op om vaart te maken met een doordachte verstedelijkingsstrategie.

Volgens Hans Mommaas, directeur van het planbureau, moet rond de 70 procent van de woningen uiteindelijk binnen steden belanden. "Er is nog behoorlijk wat industrieterrein en oud haventerrein dat daarvoor geschikt is."

Mommaas heeft er dan ook vertrouwen in dat de opgave uiteindelijk gaat lukken. Momenteel vinden er woningbouwprogramma's plaats in meerdere binnensteden. "We bouwen nu al rond de zestig tot zeventigduizend woningen per jaar." Toch wijst ook hij op de noodzaak om buiten de steden te kijken. "Er ligt ook een buitenstedelijke opgave. Laten we niet doen of het 'of of' is, het is 'en en'."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie