Binnenland

1,5-metersamenleving problematisch voor mensen met een beperking

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 1,5-metersamenleving problematisch voor mensen met een beperking

Voor de afgelopen en aankomende tijd zijn er veel maatregelen voor de anderhalvemetersamenleving bedacht. Hoe belangrijk ook, dit zorgt voor mensen met een beperking voor veel problemen. Soms zoveel, dat ze niet meer zelfstandig naar de supermarkt kunnen.

De slechtziende Iris is één van de mensen die zich tot het meldpunt van het College van de Rechten van de mens heeft gericht. Dat college roept op om problemen én oplossingen voor de maatregelen tegen corona te melden.

Iris heeft zo’n 30 procent zicht en veel last van licht. Samen met verslaggever Maarten Bleumers van Spraakmakers ging ze naar een supermarkt in Almere, want een bezoekje aan een winkel is er niet gemakkelijker op geworden in tijden van corona.

Kijk hier het fragment van het tripje naar de supermarkt:

Meer meldingen

Geen toegang tot de winkel omdat je met je rolstoel geen verplicht wagentje mee kan nemen. Of de aangegeven pijlen en stickers in de trein niet kunnen opvolgen, omdat je ze niet ziet. Of je bezeren aan het plexiglas dat overal hangt.

Dit is een kleine greep uit de meldingen die het College voor de Rechten van de Mens kreeg van mensen met een beperking wiens leven niet makkelijker werd na het invoeren van de coronamaatregelen.

Niet gesproken met betrokkenen

De Minister van Gehandicaptenzaken van de KRO-NCRV Rick Brink, zegt dat het vaak geen onwil is. Maar in het zoeken naar oplossingen om het virus in te dammen, wordt te weinig gesproken met mensen met een beperking. Het gaat er volgens hem om, om dit samen op te lossen met overheid, ondernemers en ervaringsdeskundigen.

Hij schrijft zelf als Minister van Gehandicaptenzaken mee aan verschillende protocollen, maar hij zou het liefste zien dat er meer mensen met een beperking van patiëntenorganisaties aan tafel zitten wanneer de maatregelen bedacht worden. "Eigenlijk moet er vóórdat er ook maar een letter op papier staat, al gepraat worden met mensen met een beperking."

'Opdracht van ons allemaal'

Brink: "Die anderhalvemetersamenleving is een opdracht van ons allemaal. En de oplossingen voor mensen met een beperking zit hem niet in hele grote dingen." Ook Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het college voor de Rechten van de Mens, dringt aan op overleg tussen mensen met een beperking zelf, omdat dit veel problemen achteraf kan voorkomen. Daarbij moet het volgens haar de komende tijd wel heel ernstig verlopen met de uitbraak van het virus, wil het belang van de volksgezondheid zwaarder wegen dan het belang van iemand met een beperking.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie