Binnenland
BNNVARA

Een onvergetelijke vuurwerkshow: hoe krijgen grote steden dat voor elkaar?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Een onvergetelijke vuurwerkshow: hoe krijgen grote steden dat voor elkaar?

In de nacht van zondag op maandag gaan we knallend het nieuwe jaar in. Op steeds minder plekken is het toegestaan om zélf met vuurpijlen en sierpotten in de weer te gaan. Dus wordt er met extra belangstelling gekeken naar de grote, centrale vuurwerkshows. Hoe zet je een goede vuurwerkshow neer? Dat vertelt Klaas Rohde, eigenaar van evenementenbureau Fjuze, in De Nieuws BV.

Het bedrijf van Rohde organiseert al meer dan een decennium de grote vuurwerkshow op de Erasmusbrug in Rotterdam. Ook op het Museumplein in Amsterdam is weer een grote vuurwerkshow te zien. "Het mooie daar is dat 60, 70 duizend mensen daar met elkaar staan. Maar dan kun je niet het grote vuurwerk afsteken", aldus Rohde. Daarom kiest zijn bedrijf in de hoofdstad voor een alternatief: een gigantisch lichtspektakel.

Lichtshow

Rohde: "Daar hebben we een enorm object van licht gebouwd, met 37 duizend lichtpuntjes. Een soort van halve explosie. En daar gaan we met licht de explosie van het vuurwerk namaken. Het wordt een mix en daar gaat vervolgens ook echt vuurwerk verder uit, zodat het verlengt. Dat wordt wel een spektakel." En zo'n show bedenken, dat gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Daar wordt al vanaf 1 januari over nagedacht.

Vorig jaar werd op het Museumplein ook een lichtshow vertoond en werd er geen vuurwerk afgestoken door het slechte weer. Ook dit jaar is het daarom spannend of de grote vuurwerkfestijnen door kunnen gaan.

Geheim van een succesvolle vuurwerkshow

Het geheim van een succesvolle vuurwerkshow zit volgens Rohde in het gevoel dat je enthousiast en euforisch het nieuwe jaar in wil gaan. "Het moet impact maken. Het moet je lostrekken van het afgelopen jaar en vrolijk het nieuwe jaar in helpen en dat moet met kracht en power', aldus Rohde.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie