Cultuur & Media
NOS

Wie zijn de mensen achter de nationale vuurwerkshow?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie zijn de mensen achter de nationale vuurwerkshow?

Nog 1 dag en dan barst om klokslag 12 uur in Rotterdam het Nationale Vuurwerk los.
Jolanda en Frits Pen, van familiebedrijf Dreamfireworks, zijn de makers van dit spektakel op de Erasmusbrug.

Het echtpaar achter de nationale vuurwerkshow

"We hebben een gigantisch mooie show", vertelt Jolanda in NOS Met het Oog op Morgen. "Voor de brug ligt een ponton, daar hebben we heel veel effecten op. Samen wordt dat een heel mooi geheel."

Effecten

Waar kunnen mensen zich op verheugen dit jaar? "Ik denk de 360-cirkels. We gaan over de railings in Rotterdam 360-cirkels schieten en dat is toch wel mooi om te doen." Het is de eerste keer dat deze techniek gebruiken in Rotterdam, maar het paar heeft er al meer ervaring mee. "We willen elk jaar vernieuwen en weer mooi uitpakken. Zodoende is daar dit jaar voor gekozen."

Inspiratie

Frits is de creatieve ontwerper van de shows. Hij haalt zijn inspiratie vooral uit andere landen. "Spanje, Italië. Daar zie je toch heel veel leuke dingetjes. China", vertelt hij. "Van daaruit ga je denken: kunnen we dit in Nederland doen? We hebben natuurlijk wel een andere regelgeving, dat wordt ietsjes moeilijker hier, maar daar halen we wel de inspiratie vandaan. We hebben ook geluk met onze jonge Spanjaard die ons heel goed bijstaat hierin."

Soms krijgt het paar muziek van tevoren aangeleverd, waar ze dan weer een show voor bedenken. "Dan heb je een tijdlijn en daar kunnen wij visueel een programma ontwerpen om het vuurwerk te laten schieten." Dat wordt dan allemaal op de computer ontworpen.

Voorbereidingen

Voor de nationale vuurwerkshow in Rotterdam gaan maanden aan voorbereidingen vooraf. "Wij werken al maanden naar Oud en Nieuw toe", zegt Jolanda. "Buiten het feit dat we op locatie heel veel werk hebben, is de weg er naartoe: de show schrijven, je effecten bij elkaar zoeken, zorgen dat alles verzorgd en verpakt deze kant op komt om op locatie zelf zo makkelijk mogelijk te werken." Jolanda en Frits moeten ook goed nadenken over hun personeel, door het jaar heen doen ze namelijk meerdere vuurwerkshows. "Je moet iedereen verdelen, zo kun je het beste werken en zet je een mooi product neer." Woensdag zijn ze begonnen met het opbouwen van de show. "Het staat op de opbouwlocatie met beveiliging."

Weer

Of het weer meewerkt, is ook ieder jaar de vraag. "Wij mogen tot 9 meter per seconde schieten, dat is een goede windkracht 5. Ik denk dat ik ieder uur de appjes naast elkaar leg om te kijken dat het geen windkracht 6 wordt", zegt Frits. "Regen is ook wel belangrijk, dan lopen we achter. Over het algemeen redden we het vaak wel, maar de wind is echt de grootste spelbreker." Als de wind windkracht 6 of hoger wordt, mag er niet de lucht in geschoten worden en kan de hele show afgebroken worden. "We hebben het wel eens op het randje gehad, maar zoals nu hebben we nog niet vaak meegemaakt. Dat het heel ernstig is."

OOG vuurwerk echtpaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie