Binnenland
NOSNTR

Waarom de koning Noord-Groningen prees in zijn kersttoespraak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de koning Noord-Groningen prees in zijn kersttoespraak

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak Nederlanders opgeroepen te blijven samenwerken. "De Nederlandse norm is dat we oog hebben voor elkaar en het gedeelde belang. Deze norm mogen we nooit laten vervagen." De koning verwees daarbij specifiek naar een bezoek aan Noord-Groningen. "Een beter Nederland begint in Kleine Huisjes", zei hij.

De koning noemde samenwerking de rode draad in de Nederlandse geschiedenis. "Actieve burgers die het ondanks alle verschillen samen willen bolwerken. Dat is wat ons sterk maakt."

De koning zei dat verreweg de meeste Nederlanders zich thuis voelen in een omgeving waar tegenstellingen niet op de spits worden gedreven en waar conflicten zo goed mogelijk samen worden opgelost. "De bereidheid om rekening met elkaar te houden en samen te werken heeft ons ver gebracht."

Quote

Kleinschalig', denken sommigen misschien. Maar ik denk: 'groots'!

'Koning Willem-Alexander

Een opvallend moment in de toespraak was een verwijzing naar een bezoek aan Noord-Groningen. Hij bezocht daar onder meer een zorgcentrum in Kloosterburen, dat eigenlijk gesloten had moeten zijn. Bewoners wisten dat te voorkomen en zetten een nieuwe woon-werkvorm op. De koning bezocht het zorgcentrum in een reeks bezoeken aan initiatieven waar 'burgers de handen ineen slaan om hun omgeving leefbaarder en toekomstbestendig te maken'.

Het fragment over Noord-Groningen

Juist in uitdagende omstandigheden zoeken mensen elkaar op. In oktober was ik te gast in het Hogeland van Groningen waar vijf dorpen hun krachten hebben gebundeld, van Kloosterburen tot Kleine Huisjes. De bewoners hebben hun dorp weer een hart gegeven en ontfermen zich bovendien over oudere en kwetsbare dorpsgenoten. Iedereen telt mee.

‘Kleinschalig’, denken sommigen misschien. Maar ik denk: ‘groots’!

Een beter Nederland begint in Kleine Huisjes! (…..)

In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1, duiken we in de kersttoespraak met koningshuisverslaggever Karin Alberts en Anne Hilderink, initiatiefnemer van het zorgcentrum in Kloosterburen. Luister mee via nporadio1.nl/live.

De koning tijdens zijn werkbezoek aan de coörporatie Klooster&Buren

Ster advertentie
Ster advertentie