Binnenland
AVROTROS

Bewaken slimme sensoren onze kustlijn?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bewaken slimme sensoren onze kustlijn?

Sensoren zijn overal! En nu ook al in de dijken langs de Nederlandse kust. Althans, die claim maakt Vodafone in een commercial. Data verzamelen om ons te beschermen tegen de stijgende zeespiegel, dat klinkt heel goed, maar uit een factcheck blijkt dat dit vooral nog toekomstmuziek is.

"Honderden sensoren die verbonden worden door het netwerk van Vodafone vertellen precies waar en wanneer een dijk aan onderhoud toe is. Zo wordt schade voorkomen, voordat het te laat is", luidt de voice-over in de commercial.

Video niet beschikbaar

Het supersnelle netwerk van de provider zou ervoor moeten zorgen dat 'de dijken in ons land in topconditie blijven.' Een dergelijk systeem is inderdaad in ontwikkeling maar de dijken worden nog niet bewaakt met een zo’n systeem.

Klimaatverandering

"Als gevolg van de klimaatverandering moeten de dijken sterker en robuuster worden", vertelt Jos Karsten van JLD Contracting. De komende jaren moet er meer dan 1000 kilometer dijk versterkt gaan worden. Karsten bedacht hiervoor een ingenieus systeem, waarin ook met sensoren gewerkt wordt. "De dijken zijn veilig en goed maar moeten wel worden aangepakt, om ook in de toekomst hun werk goed te blijven doen."

Bij deze 'dijkstabilisator' wordt een vernagelingstechniek gebruikt waarbij een anker in dieper gelegen zandlagen geplaatst wordt. “In dat systeem zit een meetsensor en die meet de druk”, vertelt Karsten. "Op het moment dat de dijk iets gaat zwellen of iets gaat krimpen dan meet die sensor dat. En op basis daarvan kunnen we onderhoudsprogramma’s in gang zetten."

Pilot bij 'dijk' in Amsterdam

De pilot is van start gegaan in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Daar wordt de Ringdijk verstevigt en worden honderden sensoren geplaatst. "Na vijf jaar ontwikkelen is dit is het eerste project waar we dit systeem toepassen", vertelt Karsten.

"Dit is het eerste project voor zover ik weet waarbij echte sprake is van dijkversterking en de directe toepassing van data daarop", zegt Dirk Tuip van FacilityApps. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van de software die de data verzamelt. "Met dit project kunnen we heel veel leren over hoe dijken zich gedragen, wat gebeurt er bij hoog water, laag water en welke impact heeft dat op de dijk." De sensor verzamelt vier keer per dag data en twee keer per dag is er een moment dat deze data via het netwerk van Vodafone naar het platform wordt verstuurd. "Als de waardes afwijken, krijgen wij een waarschuwing", vertelt Tuip.

Van sensoren langs de kustlijn is dus nog geen sprake, maar de claim van Vodafone komt niet compleet uit de lucht vallen. "Het is wel de bedoeling dat er veel meer locaties langs de kust toegevoegd gaan worden", bevestigt Martijn van Lieshout van Vodafone.

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie