Binnenland
WNL

Oproep Menno Snel aan kabinet: boor zo snel mogelijk gas uit de Noordzee

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oproep Menno Snel aan kabinet: boor zo snel mogelijk gas uit de Noordzee

Om de afhankelijkheid van Russische gas te verminderen, moet Nederland zo snel mogelijk beginnen met boren naar gas in de Noordzee. Dat is de oproep van Menno Snel, voorzitter van branchevereniging NOGEPA voor de olie- en gasindustrie in Nederland, aan de overheid. Dat zei hij vanmorgen in het radioprogramma Sven op 1.

Het kabinet heeft aangegeven te kijken naar de optie om in de Noordzee te boren naar gas. Voornamelijk om het proces te versnellen, want het verkrijgen van een vergunning kan namelijk jaren duren. “Het is nodig om de afhankelijk van andere vormen van importgas of Russisch gas snel te verminderen”, benadrukt Snel.

In de grond

Het gas uit de Noordzee zit diep in de grond en is niet zomaar te winnen. Het kost veel tijd om het gas letterlijk boven water te krijgen. Dan is geduld een schone zaak, want op lange termijn werpt het zijn vruchten af. “In een periode van twee tot vijf jaar kunnen wij de helft extra gas ten opzichte van wat wij nu produceren naar boven halen”, weet de bestuursman.

Daarmee kan Nederland een voorraad opbouwen van tussen de 60 en 80 miljard kubieke meter gas. Snel: “Dat is hartstikke veel. Dus wij kunnen wel degelijk een oplossing bieden voor de afhankelijkheid van Russisch gas.”

Vloeibaar gas

Het is vooralsnog toekomstmuziek. Tot die tijd zet Nederland in op vloeibaar gas (LNG), dat per schip vanuit andere landen wordt geïmporteerd. “Ook dat is importgas, dat in kwaliteit lager is dan Noordzeegas”, zegt Snel. Vooral op het gebied van milieuvervuiling. “Meer uitstoot van broeikasgassen en grotere kosten voor het vervoer”, legt hij uit. “Als je kijkt naar methaan- of CO2-uitstoot van Noordzeegas, is dat relatief het beste gas dat je kunt winnen en dat hebben we ook.”

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Oud-staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66) (11 mei 2022)

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie