Binnenland
WNL

CDA-prominent Hans Borstlap: 'Nieuwe verkiezingen zouden nuttig zijn voor nieuwe oplossingen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-prominent Hans Borstlap: 'Nieuwe verkiezingen zouden nuttig zijn voor nieuwe oplossingen'

Oud-topambtenaar en CDA-partijideoloog Hans Borstlap denkt dat nieuwe verkiezingen "louterend en sanerend zouden werken" in de zoektocht naar oplossingen voor de huidige patstellingen in Den Haag. Dat zei hij dinsdagochtend in Sven op 1.

"Ik pleit niet per se voor verkiezingen, dat is niet mijn positie", merkt Borstlap op. "Maar ik analyseer alleen nuchter dat ze zouden kunnen helpen bij het vinden van nieuwe politieke oplossingen". Het voordeel van nieuwe verkiezingen is volgens de CDA-prominent "dat partijen dan in staat zijn om een duidelijke lijn te trekken en te zeggen: ik vind dat het die kant op moet".

Daarom denkt Borstlap dat "verkiezingen weleens nuttig zouden kunnen zijn om op grote thema’s tot scheidslijnen te komen". De voormalig topambtenaar vindt dat het huidige kabinet in zekere zin bezig is "om het onverenigbare te verenigen". Hij doelt daarmee op de patstellingen in de coalitie op stikstof en asiel. "Dit kan niet maanden nog zo duren", benadrukt Borstlap.

Gebrek aan leiderschap

De politieke en ambtelijke coryfee constateert een gebrek aan leiderschap in Den Haag. Vanuit zijn historische geheugen trekt hij een vergelijking met het begin van de jaren tachtig. "Lubbers kon toen leiderschap tonen omdat er overduidelijk veel misging." Datzelfde scenario voorziet Borstlap voor de komende jaren. "Ik heb het gevoel dat het eerst zichtbaar heel slecht moet zijn, voordat mensen de koppen bij elkaar steken en er krachten zullen ontstaan om dit op te lossen. Maar de politieke atmosfeer is er voor nu nog niet naar om dat te doen", constateert Borstlap.

Hans Borstlap (CDA-partijideoloog) over het Kamerdebat en verhoudingen in kabinet (4 april 2023) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie