Binnenland
MAX

Iconisch tv-duo Van Kooten & De Bie nam 25 jaar geleden afscheid

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Iconisch tv-duo Van Kooten & De Bie nam 25 jaar geleden afscheid

Het zal voor velen een feest der herkenning zijn... De typetjes en sketches van Kees van Kooten en Wim de Bie. De Vieze Man, Jacobse en Van Es, Dirk, dr. Clavan. Precies 25 jaar geleden kondigden Van Kooten en De Bie hun tv-afscheid aan. In Terug naar Toen van Villa VdB blikt schrijver Richard Groothuizen terug op het iconische tv-duo.

Terug naar 1998: Kooten en De Bie stoppen als tv-duo

Op 22 maart 1998 was voor Kees van Kooten en Wim de Bie de koek echt op. Ze maakten bekend te stoppen als tv-duo. Een einde van een tijdperk, voor velen. Zo ook voor Richard Groothuizen, hij is schrijver van de Koot & Bie Encyclopedie ('gegarandeerd ongeautoriseerd!'). "Kees van Kooten heeft vaak gezegd dat ze eigenlijk al hadden moeten stoppen na de laatste Keek op de Week in 1992. Beiden voelden ze aan dat alles al een keer gezegd en gedaan was." Toch vindt Groothuizen dat ook de periode na 'Keek op de Week' nog pareltjes opgeleverd heeft.

Perfectionist

De twee tv-makers hebben trouwens nooit meegewerkt aan de Koot en Bie Encyclopedie. Groothuizen lacht: "Totaal niet. Maar ik heb wel veel correspondentie gehad met Kees van Kooten. Hij is altijd heel positief negatief antwoordend. Hij wil niet terugblikken op wat hij gemaakt heeft, want hij is een perfectionist. Als hij het opnieuw kon maken, dan zou hij het veel beter doen en actualiseren." Ook het taalgebruik heeft er volgens Groothuizen mee te maken. "Als je hoort hoe zuiver hij omgaat met taal, dat moet echt wel tot schisma's leiden". Viavia hoort Groothuizen dat Wim de Bie vooral heel blij is dat hij niet alle dozen met archiefmateriaal hoefde door te spitten.

Quote

Hij wil niet terugblikken op wat hij gemaakt heeft, want hij is een perfectionist.

schrijver Richard Groothuizen over Kees van Kooten

Weer actueel

Van Kooten en De Bie zijn natuurlijk vooral heel bekend om hun vele typetjes, gevangen in de tijdsgeest. Maar die blijken vaak nog bijzonder actueel. "Ze wilden in hun laatste seizoen de uitbreiding van Schiphol tegenhouden. Dat is nu actueel. Het begin van het 'stenen' tijdperk, je tuin van groen naar tegels omgooien, ook nu weer actueel. En #metoo, destijds de zaak van Ruud Lubbers in de VN, is ook nu 25 jaar later weer actueel", stelt Groothuizen.

Video's

Voor de liefhebbers die wat pareltjes willen terugkijken; op het YouTube-kanaal van het duo zijn er gelukkig een hele hoop video's terug te vinden.

NPO Radio 1 maakte een speciale compilatie van Wim de Bie. Luister 'm hieronder:

Compilatie-Wim-de-Bie

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie