Binnenland
MAX

Kai viel 100 kilo af en keert zich tegen verzekeraars: 'Vergoed de operatie voor overtollig vel'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Kai viel 100 kilo af en keert zich tegen verzekeraars: 'Vergoed de operatie voor overtollig vel'

Kai Hagedoorn viel ruim honderd kilo af, maar kreeg de operatie voor overtollig vel niet vergoed. Dat moet anders, vinden hij en zijn artsen. In Villa VdB kwam hij vertellen waar hij na het afvallen tegen aanliep.

Zelf woog Hagedoorn op het hoogtepunt 185 kilo. "Ik was vroeger vrachtwagenchauffeur en stapte twee jaar geleden van de weegbrug af. Toen zag ik er 185 kilo af gaan, toen ben ik gaan diëten en extra veel gaan sporten. Ik weeg op dit moment iets boven de 90 kilo", aldus Hagedoorn.

Zelf wordt Hagedoorn jarenlang gepest vanwege zijn gewicht. "Ik was op een gegeven moment ook suïcidaal, nu ben ik een stuk gelukkiger." Op dit moment is Hagedoorn ook zelf actief als personal trainer.

Genetische afwijking

Hagedoorn heeft genetische obesitas, door een afwijking in het MC4R-gen. "Ik heb geen gevoel van verzadiging, een trage vetverbranding en schildklierwerking", zegt hij. "Mijn neefje heeft het ook."

Op zijn veertiende belandt Hagedoorn in een obesitaskliniek, hierin leert hij alles over zijn ziekte. Daarna is hij extreem gaan afvallen, met hulp van sportfluencer Joel Beukers.

Hoge operatiekosten

Nadat hij extreem veel is afgevallen wil hij zijn overtollig vel operatief laten verwijderen. In totaal kost deze operatie zo’n 14.000 euro. Toch wil de zorgverzekeraar niet betalen voor de ingreep. "Om de kosten vergoed te krijgen moet er sprake zijn van een medische noodzaak en ernstige verminking, daar was bij mij geen sprake van." Uiteindelijk heeft hij de operaties zelf kunnen betalen.

Dikkertje Dapper

Dit is Hagedoorn echter een doorn in het oog. "Veel obesitaspatiënten kunnen dit soort bedragen niet betalen." Hij strijdt al jaren samen met artsen om een vergoeding van dit soort operaties af te dwingen. Hagedoorn hoopt met zijn boek Dikkertje Dapper, documentaire en daarnaast ook met media-aandacht het probleem hoger op de agenda te kunnen krijgen en daarnaast meer bewustzijn te creëren omtrent deze ziekte.

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie