Binnenland
WNL

Burgemeesters: meer geld en agenten nodig om drugscriminaliteit op bloemenveiling tegen te gaan 

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeesters: meer geld en agenten nodig om drugscriminaliteit op bloemenveiling tegen te gaan 

De burgemeesters van gemeenten waar grote bloemenveilinglocaties zitten, doen met klem een oproep aan het kabinet voor meer geld en meer agenten. Bouke Arends, burgemeester van de gemeente Westland en voorzitter van de stuurgroep Weerbare Sierteeltsector, vindt het kwalijk dat bloemenveilingen het met maar één wijkagent per locatie moeten doen. Dat zegt hij in Het Misdaadbureau.

Bloemenveilingen zijn een walhalla voor drugscriminelen. Zij maken dankbaar gebruik van alle vrachtwagens die af- en aanrijden om bloemen door heel Europa af te leveren. Het probleem is bekend bij gemeenten en de politie, maar door geldgebrek en wetgeving staan zij met de rug tegen de muur.

Steekproefsgewijs controleren

"Bij veilingen is er van nature veel minder noodzaak om te controleren op drugscriminaliteit omdat de bloemen het land uitgaan. Bij een haven of luchthaven is dat anders," zegt Bouke Arends. Dat beaamt Huibert den Butter van de politie die het project Weerbare Sierteelt leidt. "We controleren steekproefsgewijs. Maar er rijden elke dag twintigduizend vrachtwagens in en rondom de veilingterreinen. Elke vrachtwagen controleren kan gewoon niet."

Eerder kondigde het kabinet aan jaarlijks 1 miljoen euro te investeren in de bloemenveilingen. Niet alleen de burgemeesters vinden dat te weinig, ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij sluit zich bij de kritiek aan. "Als je het maar half doet, dan werkt het niet", aldus Van der Staaij in Het Misdaadbureau. "Zorg dat er voldoende geld is om daadwerkelijke serieuze controles te doen."

AVG

Burgemeester Arends heeft ook kritiek op hoe de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) de opsporing van drugs en criminelen belemmert. "Door deze wet mogen instanties zoals het OM en de politie onderling geen gegevens uitwisselen. De wet moet worden aangepast." Kees van der Staaij van de SGP is het daarmee eens: "Het moet niet zo zijn dat de crimineel nu beschermd wordt door een wet ten koste van een bezorgde burger."

#6 - Het Misdaadbureau: ‘Ze vonden honderden kilo’s drugs in de vrachtwagen van mijn zoon’ (S02) - Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie