Binnenland

Europees vogelconcert op NPO Radio 1

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Europees vogelconcert op NPO Radio 1

Op twintig verschillende locaties van in totaal elf landen stonden radioverslaggevers zondagochtend met hun microfoons in natuurgebieden. In het Dawn Chorus kon je de vogels met de zonsopkomst mee horen wakker worden. Vroege Vogels zond het uit.

Van de Indiase koekoek via de waterral in Litouwen, de nachtegaal in Nederland en de waterspreeuw in Ierland, tot de brandgans in IJsland. Het was zondagochtend allemaal te horen.

Dawn Chorus - internationaal vogelconcert

Dawn Chorus

Begin mei is de vogelzang op z'n hoogtepunt. Dit is dan ook hét moment voor het radio-evenement Dawn Chorus, een EBU-project op initiatief van de Ierse publieke omroep. Een internationaal vogelconcert vanuit elf landen. Vorig jaar, toen Vroege Vogels verslag deed vanaf Texel, won het een Gouden Roos. Voor Nederland deed Vroege Vogels dit jaar verslag van de vogelzang in Nationaal Park De Biesbosch.

Biesbosch

Tijdens Dawn Chorus hoorden verslaggever Rob Buiter en boswachter Theo Muusse van Staatsbosbeheer dan ook veel rietvogels zoals de blauwborst, de rietzanger en de roerdomp. In de wilgenstruwelen waren nachtegalen te horen. ''Maar de afgelopen jaren is de Biesbosch ook uitgebreid met meer open gebieden en ook met steeds ouder bos'', vertelt Theo Muusse. ''In die open gebieden zitten veel watervogels en in de oudere bossen horen we veel zwartkoppen, gekraagde roodstaarten en winterkoningen. Ook de bekende soorten als de merel, vink, roodborst, houtduif, blauwborst, nachtegaal, koekoek, waren te horen.

Samenvatting Europese nacht - Dawn Chorus

Ster advertentie
Ster advertentie