Binnenland

OMT-lid: Kans op lockdown 'realistisch' met deze maatregelen

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid: Kans op lockdown 'realistisch' met deze maatregelen

Het risico dat het met de maandagavond aangekondigde coronamaatregelen niet lukt om het virus voldoende in te dammen is 'realistisch'. Dat zegt OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans in het radioprogramma Spraakmakers. De maatregelen zijn berekend om het reproductiegetal naar 0,9 terug te brengen, maar dat is volgens Kluytmans "een krappe marge".

Het reproductiegetal (R0), dat geeft aan hoe besmettelijk het virus is, ligt nu op 1,3, maar moet met de aangekondigde maatregelen terug naar 0,9. "Die marge is krap", vindt Kluytmans. "Als je het tij nu niet keert, kom je in een situatie dat je richting een lockdown moet denken. Dat is ontwrichtender, dan wat je nu doet."

"Het virus is nu los, je zult de komende weken grote aantallen mensen in de ziekenhuizen terecht zien komen. Daar kun je nu niets meer aan doen", legt Kluytmans uit.

Horecamagnaat Laurens Meyer overweegt sluiting van zaken

De grootste kroegbaas in Nederland overweegt een aantal van zijn zaken te sluiten. "Dat zouden er zomaar tien kunnen zijn", zegt Laurens Meyer in Spraakmakers, die zo'n vijftig cafés heeft verspreid over Nederland.

"Het heeft voor sommige zaken helemaal geen zin meer. Als je in de grote steden zit, en je mag daar niet meer naartoe bijvoorbeeld", legt Meyer uit. Hij gaat dinsdag in conclaaf met zijn personeel. "Waarmee hebben we minder verlies? Sluiten, of proberen nog een beetje omzet te maken?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie