Binnenland
NOSNTR

Oplossing voor vso-leerlingen: tot januari vier keer kans op halen diploma

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oplossing voor vso-leerlingen: tot januari vier keer kans op halen diploma

Eindexamenleerlingen in het speciaal voortgezet onderwijs (vso) krijgen tot begin januari volgend jaar de kans om hun eindexamen te halen. Ook krijgen ze vier herkansingen en kunnen ze al aan hun vervolgopleiding beginnen als ze nog geen diploma hebben. Het mondeling eindexamen gaat wel door.

Video niet beschikbaar

Met dit voorstel van regeringspartijen D66 en CDA is een oplossing gevonden voor het conflict tussen de Tweede Kamer en minister Slob van Onderwijs over het eindexamen in het voortgezet speciaal onderwijs. Dat is de opleiding voor middelbare scholieren met een lichamelijke of psychische beperking. Bestuurder Marije Veldhuis van het Pleysier College zegt in Nieuws en Co dat deze oplossing niet voldoende is.

Online les

Minister Slob wilde dat deze leerlingen eindexamen doen in de vorm van een mondeling examen. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer was tegen, omdat deze leerlingen vanwege de coronacrisis al weken alleen online les hebben gehad. De Kamer vreest dat de leerlingen, ook door hun aandoening, zich niet goed kunnen voorbereiden en daardoor hun diploma niet halen.

De minister wil het mondelinge eindexamen niet afblazen, onder meer omdat hij vreest dat het diploma van de vso-leerlingen dan niets meer waard is. De leerlingen zouden dan problemen krijgen in het vervolgonderwijs.

De tijd voor een oplossing dringt, omdat de vso-leerlingen over twee weken, vanaf 25 mei, beginnen met het mondelinge examen. De Tweede Kamer hield daarom vandaag een spoeddebat.

De versoepeling geldt overigens voor alle leerlingen die staatsexamen doen, dus niet alleen voor vso-leerlingen, maar ook bijvoorbeeld thuiszitters.

Examens voor het speciaal onderwijs gaan wél door

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie