Binnenland
NOS

'Verkiezingsdag Venezuela een van de bloedigste in lange tijd'

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verkiezingsdag Venezuela een van de bloedigste in lange tijd'

Bijna 20 miljoen Venezolanen konden gisteren hun stem uitbrengen op kandidaten voor die grondwetgevende vergadering. Die moet vervolgens vergaande politieke hervormingen doorvoeren, zo wil president Maduro.

Er wordt al maanden gedemonstreerd in Venezuela. Tegen de verkiezingen van gisteren én tegen president Maduro. Daarbij zijn meer dan honderd mensen omgekomen. En ook gisteren was het dus onrustig.

Protesten

"We hebben al vier maanden bijna onafgebroken protesten in Venezuela. Ze zijn daar dus wel wat gewend", zegt correspondent Marc Bessems in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar gisteren vielen er echt meer doden dan gebruikelijk. Tenminste zeven, maar volgens de oppositie zijn het er twaalf en misschien wel veertien. Het is de bloedigste verkiezingsdagen in een lange tijd."

Een belangrijke reden daarvoor is de oorlog om het beeld, zegt Bessems. "De oppositie wilde massale manifestaties organiseren, zodat dat het beeld zou zijn van de verkiezingsdag. Dat kun je dan afzetten tegen de lege stemlokalen."

De regering wilde voorkomen dat dat het beeld zou worden. Daarom werden betogingen verboden. "Uiteindelijk kwamen er geen grote manifestaties, maar wel een heleboel incidenten door het hele land met een bloedige balans."

Opkomst

Volgens de regering kwam er 41 procent van de stemgerechtigden opdagen. "Dat zou betekenen dat er meer mensen zijn gaan stemmen, dan bij het referendum dat de oppositie eerder deze maand organiseerde."

Dat cijfer komt van de kiesraad, en dat is een orgaan in handen van Maduro. "Het is niet al te betrouwbaar. De oppositie denkt dat er maar 12 procent is op komen dagen", zegt Bessems.

Ster advertentie
Ster advertentie