Binnenland

Eva Jinek wilde Amerika ervaren met alle zintuigen: 'Ik kwam 3,5 kilo aan'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Eva Jinek wilde Amerika ervaren met alle zintuigen: 'Ik kwam 3,5 kilo aan'

Ze was niet blij dat er deze zomer vanwege de sport geen eigen talkshow inzat, maar achteraf blijkt dat een zegen. Aan de vooravond van de presidentsverkiezingen reist Eva Jinek door Amerika, om thuis te komen met de zesdelige tv-serie De Verenigde Staten van Eva. Jinek vertelt hierover in Kunststof op NPO Radio 1.

Tijdens de persoonlijke en journalistieke reis keert de journaliste terug naar de VS, het land van haar jeugd, om het opnieuw te ontdekken en te begrijpen. "Ik wilde deze reis in maximale vorm beleven. Intellectueel: wat ga ik daar ontdekken, hoe zijn de Amerikanen en wat weet ik nog van vroeger? Maar ook wat betreft alle zintuigen: hoe ruikt het, hoe voelt het, hoe voel ik me en daar hoort eten natuurlijk ook bij. Ik ben tijdens deze reis 3,5 kilo aangekomen."

IJskoningin

De serie bevat veel persoonlijke ontmoetingen. In de eerste aflevering gaat Jinek op zoek naar de Amerikaanse identiteit. Wanneer ben je een echte Amerikaan en wat moet je daarvoor doen of laten? Ze is erbij op het moment dat een groep immigranten zich voor het eerst Amerikaan mag noemen en spreekt zwarte Amerikanen voor wie het staatsburgerschap lange tijd geen vanzelfsprekendheid was.

Door de serie kan niemand nog beweren dat ze een ijskoningin is. Jinek is in eerste aflevering zichtbaar ontroerd tijdens de inburgeringsceremonie van nieuwe Amerikanen. "Ik was er de hele ochtend bij. Daar staan ongeveer veertig tot zestig mensen die Amerikaan worden. Ze leggen een eed af en drie van die mensen mogen de zaal toespreken en vertellen over hun weg hiernaar toe. De stem van één van de sprekers brak direct toen ze begon te praten. Ik voelde zo met haar mee. Zoveel dankbaarheid dat ze het Amerikaanse paspoort kreeg."

Volgens Jinek wordt in vrije en rijke landen helemaal niet nagedacht over dit ticket to freedom, zoals haar vader het noemde. "Ik dacht: wat gaan wij er toch achteloos mee om. Je wordt ergens geboren, krijgt een paspoort en je hebt het geluk dat je in een vrij en rijk land leeft. Ik was ontroerd door hoe graag deze mensen dat paspoort wilden hebben en hoe dankbaar ze waren."

'Clinton is niet geliefd'

In aanloop naar de verkiezingen kwam Jinek er achter dat Hillary Clinton het zwaar heeft. "Ze is echt niet geliefd in Amerika. Niemand zegt ik hou van haar, alleen haar aanhangers. Maar als je kijkt naar wat voor grote massa's je op de been moet krijgen en wat voor bevlogenheid je bij mensen moet losmaken, dan heeft zij niet het effect dat Obama op een ongelofelijke manier wel heeft." Amerikanen ervaren het als het kiezen tussen twee kwaden, vertelt Jinek. De journaliste mag door haar Amerikaanse paspoort ook naar de stembus, maar voor haar is de keus niet moeilijk. "Ik stem in ieder geval niet op Trump."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Niemand zag aankomen dat Trump presidentskandidaat zou worden. "Ik denk persoonlijk niet dat hij wint, omdat hij teveel problemen heeft met teveel groepen. Ik maak me meer zorgen over wat er na 8 november gaat gebeuren, want dan is er iemand die de helft niet moet of haat. Je wilt iemand die de samenleving bij elkaar houdt en dat doen Trump en Clinton allebei niet."

De journaliste bewondert de vrijheid, de ondernemendheid en de driftigheid in Amerika, maar de samenleving biedt maar weinig vangnet. Dat werd ook weer duidelijk tijdens haar roadtrip. "Als je valt, val je genadeloos."

De Verenigde Staten van Eva is elke donderdagavond om 22.20 uur te zien op NPO 2

Bekijk hier de trailer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie