Binnenland
AVROTROS

Curlingmoeder of tigermom: helft van de leraren krijgt te maken met ouders die het niet eens zijn

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Curlingmoeder of tigermom: helft van de leraren krijgt te maken met ouders die het niet eens zijn

Basisschoolleraren worden regelmatig onder druk gezet door ouders. Meer dan de helft van de leraren van groep 8 had te maken met ouders die het niet eens waren met het schooladvies. In Stax&Toine vertellen Henno Oldenbeuving, jarenlang gymdocent op de basisschool, onderwijskundige en jongerencoach en Marjolein Triest, mediator tussen ouders en scholen, wat ze zoal in de praktijk zien gebeuren.

Video niet beschikbaar

Curlingmoeder of Tigermom

Henno Oldenbeuving is onderwijskundige en jongerencoach. Daarvoor was hij jarenlang gymdocent op de basisschool. Hij hoort regelmatig hoe leraren, en indirect ook leerlingen onder druk, worden gezet.

"Dat is in de afgelopen decennia duidelijk veranderd. Eerst was het motto 'als ze maar gelukkig zijn'. Nu is het dat nog steeds, maar ook 'als ze maar mee kunnen komen'. De curlingmoeder was binnen de pedagogiek al lang een begrip. Nu zien we ook steeds meer de tigermom en de tigerdad."

Mediation

Regelmatig komt het voor dat ouders en scholen er samen niet uitkomen. Marjolein Triest is interim-schoolleider en mediator van Centrum Onderwijs Mediation. Ook in haar werk als mediator ziet ze dat de schoolkeuze regelmatig een thema is waarover ouders en leerkrachten het niet eens waren.

Triest herkent het beeld dat ouders steeds meer eisen, maar snapt wel dat ouders zich soms hard maken voor hun kinderen: "Het is voor ouders soms helemaal niet duidelijk hoe een besluit tot stand komt. Scholen kunnen soms veel beter communiceren."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie