5 vragen over nieuwe inzichten van KNMI over Nederlands klimaat
- Nieuws
- 5 vragen over nieuwe inzichten van KNMI over Nederlands klimaat
Een stijgende zeespiegel, steeds meer droge lentes en droge zomers. Het zijn enkele van de nieuwste inzichten over het veranderende Nederlandse klimaat, die vandaag zijn gepubliceerd in het KNMI Klimaatsignaal. Blok&Toine spreken met Rob van Dorland, onderzoeker en inhoudelijk projectleider van het rapport.
Video niet beschikbaar
1. Het nieuwe rapport is gebaseerd op rapport van het IPCC. Wat hebben jullie als het KNMI toegevoegd?
"We hebben veel onderzoek gedaan naar beleidsrelevantie en maatschappijrelevante thema’s", legt Van Dorland uit. "Een deel van het rapport is gebaseerd op de inzichten van het IPCC. We hebben ook deels een doorvertaling gemaakt naar de Nederlandse situatie."
2. Als we kijken naar de zeespiegelstijging berekenden jullie in 2014 dat er in 2100 een stijging van 1 meter zou zijn. Waar komt deze stijging vandaan?
"Wij zien wereldwijd de zeespiegelstijging sneller gaan. Dat betekent een ophoging van 1 meter, naar 1,20 meter. Maar daarnaast is er de laatste jaren meer onderzoek gedaan naar het versneld smeltende ijs van Antarctica, dat zijn onzekere processen. Daarom is er ook scenario gemaakt waarbij er meer massaverlies is van de zuidpool. Dat houdt dan in dat de zeespiegelstijging mogelijk 2 meter is in 2100."
3. De kans op extreem weer wordt groter: wanneer spreken we van extreem weer?
Strikt genomen spreken we ervan als het enkele keren per jaar voor komt, legt Van Dorland uit. "We hebben voor elke extreme een maat. Bijvoorbeeld als het gaat om extreme neerslag, is het meer dan 50 millimeter op een dag."
4. Hoe zit het in de toekomst met overstromende rivieren?
De winterneerslag gaat toenemen, terwijl we in de zomer te maken krijgen met minder rivierafvoer, aldus de projectleider van het rapport. "Er zit natuurlijk een kanttekening bij, dat zagen we bij het noodweer afgelopen zomer in Duitsland, Limburg en België. Dan krijg je ook piekafvoeren die gevaarlijke situaties opleveren. Dat alles heeft te maken met de extreme zomerneerslag die ondanks het feit dat er lage afvoeren waren, ook piekmomenten kent."
5. Niet alleen op de BES-eilanden wordt de kans op orkanen groter, maar ook in Europa. Hoe zit dat?
"Door de opwarming van de wereld veranderen de stromingspatronen in de atmosfeer. Orkanen kunnen dan via een omweg via de Verenigde Staten ingevangen worden onder de band met hoge windsnelheden die Europa aandoen. Dat zijn dan geen orkanen meer, maar restanten ervan. Maar dit kan nog steeds veel wind en neerslag brengen."
5V: Klimaatsignaal'21
Blok&Toine
Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.