Binnenland

Bespaar op je verbouwing met 13 nuttige tips

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Bespaar op je verbouwing met 13 nuttige tips

[AVROTROS] Een verbouwing kan je groots aanpakken door je hele huis te verbouwen. Of iets kleinschaliger door een nieuwe badkamer te installeren. In beide gevallen wil je dat die verbouwing niet al te duur wordt. We hebben dertien tips hoe je bespaart op je verbouwing en vertellen wat nu echt zorgt voor een waardevermeerdering van je woning.

Bespaar op je verbouwing met 13 nuttige tips

Het voorjaar is de ideale tijd om te klussen in je huis. De ene klus is groter dan de ander. Zo kan je er voor kiezen om de muren een nieuw likje verf te geven, of kan je voor een iets grotere klus gaan zoals het vervangen van de keuken, het plaatsen van een dakkapel of door een aanbouw te realiseren. Hoe groot of klein de klus ook is, geld kost het altijd en aangezien we echte Nederlanders zijn willen we elke euro die we kunnen besparen lekker in onze eigen zak houden.

Hoe kan je besparen op je verbouwing?

Op veel manieren volgens de gebruikers van de Radar App. RadarTopTip: download hem ook even zodat je op de hoogte kan blijven van oproepen van Radar.

  • Richard zegt dat je meerdere gespecificeerde offertes moet opvragen. Kijk ook of het niet goedkoper is als je zelf de bouwmaterialen aanschaft.

  • Bas tipt dat je goed moet letten op reviews. Veel goede reviews kunnen je een hoop ellende en geld besparen. "Weinig reviews, maar wel lovend. Wellicht vrienden en kennissen die de boel een beetje kleuren." Hij vindt het pas interessant als er heel veel reviews met een positief gemiddelde te vinden zijn.

  • Deb laat weten dat je een goed uitgewerkt plan moet hebben met een vaste prijs. Hou zelf een klein potje achter de hand voor onverwachte problemen.

  • Jan reageert dat regelmatig een kop koffie niet alleen lekker voor de werker is, maar ook een reden is om tussentijds even het werk te inspecteren. "Door de koffie kon ik voorkomen dat hij een stopcontact onnauwkeurig afwerkte."

  • Sandra heeft een oud huis gekocht en ze heeft voor haar verbouwing veel hergebruikt. Dat scheelt al een hoop. Ook komt ze vaak in de bouwmarkt als een kortingsactie is. Verder doet ze veel zelf. "Het is ons vierde huis en we leren elke keer weer bij."

  • Een andere Sandra koopt veel bouwmaterialen bij de Action. "Dat scheelt sowieso heel veel geld."

  • Meneer Smit kan Werkspot aanraden. Op deze website kan je je klus aanbieden en vervolgens krijg je meerdere aanbiedingen van aannemers. Je kan dan in zee gaan met de aannemer die jou het best lijkt.

  • Bert heeft meerdere tips om de kosten binnen de perken te houden. "Bepaal wat je wel en niet wil. Ben je handig? Zelf doen scheelt 50%. Laat meerdere offertes maken. Vraag referenties. Betaal niet alles in één keer."

  • Hilda kijkt bij kringloopwinkels en sloopbedrijven. Daar zijn vaak nog hele goede balken en kozijnen te krijgen.

  • Angela zegt dat er op internet heel veel klustips te vinden zijn. "Vorig jaar heb ik mijn eigen kozijnen gemaakt. Vaak is het minder moeilijk dan je denkt."

  • Let op speciale acties bij woonwarenhuizen. Elly was al een tijdje op zoek naar een nieuwe keuken. Bij IKEA bleek ze tien euro korting te krijgen bij elke honderd euro die ze uitgaf. Met de aanschaf van een keuken loopt die korting zo aardig op tot enkele honderden euro's.

  • Meneer Jansen kijkt vooral lokaal. "Ik werk alleen maar met bekende zzp-bedrijven uit het dorp die bekend staan om het goede werk dat ze leveren." Goed werk hoeft niet de goedkoopste manier te zijn, maar kan je op lange termijn wel een hoop besparen.

  • Dick heeft tot slot nog een goed advies. Hij zegt dat je alleen moet verbouwen als je geld hebt. Je moet er niet voor gaan lenen.

Hoe financier je een verbouwing?

Dat kan op verschillende manieren. Als je veel spaargeld op je spaarrekening hebt staan, dan kan je dat geld beter uitgeven aan een verbouwing dan aan de Belastingdienst als vermogensrendementsheffing. Je kan er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten of een persoonlijke lening aan te gaan. Je betaalt bij een persoonlijke lening wel een veel hogere rente.

Heb je een bouwvergunning nodig?

Niet altijd. Zeven jaar geleden zijn de regels veranderd en hoef je niet voor elke kleine aanpassing een vergunning aan te vragen. Voor een tuinhuisje hoef je bijvoorbeeld geen vergunning te hebben. Wil je een dakkapel laten plaatsen? Dan moet je wel een vergunning aanvragen.

Verbouwing vaak goed voor waarde woning

Stel je hebt een zolder waar je helemaal niets mee doet. Als je je zolder bewoonbaar maakt door bijvoorbeeld een trap te plaatsen of een dakkapel voor meer ruimte, dan vermeerder je daarmee ook de waarde van je woning. Net als wanneer je een stukje tuin opgeeft om een uitbouw te realiseren. Resultaat: meer vloeroppervlak en een hogere waarde van je woning. Nadeel: je hebt iets minder tuin. Het vervangen van de keuken of badkamer zal niet snel zorgen voor waardevermeerdering van je huis. Badkamers en keukens zijn heel erg gebonden aan de smaak van de huidige bewoner.

Voor een dubbeltje op de eerste rang met Werkspot

Dennis Mulder is één van de bekendste tv-klussers van Nederland. Hij was in het verleden onder meer te zien in Eigen Huis & Tuin en Klussen Met Kijkers. Tegenwoordig is hij ambassadeur van Stichting Gered Gereedschap. Deze stichting verzamelt oud gereedschap dat in het ronde archief zou verdwijnen in Nederland, maar nog prima terecht kan in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Mulder tipt om goed uit te kijken op websites zoals Werkspot. "De slechte ervaringen zijn van mensen die eerst een aannemer hebben laten komen, een offerte hebben gekregen, de klus op Werkspot plaatsen en vervolgens voor een tiende een offerte toegestuurd krijgen. Dan kan je er een beetje vanuit gaan dat het te mooi is om waar te zijn."

'Sloop onder begeleiding'

Je kan met een aannemer afspraken maken over wat je zelf kan doen en wat hij voor jou doet. Dat kan je veel besparen. "Vroeger had je een opperman en die zetten de stenen op de steiger. In het geval van een aannemer kan jij dat ook doen en dat bespaart je geld." Slopen lijkt een klus die je misschien makkelijk zelf kan, maar niet iedereen heeft evenveel bouwtechnische kennis van zijn of haar huis. "Drank maakt meer kapot dan je lief is, maar slopen kan soms ook meer kapot maken dan je lief is. Voor hetzelfde geld sloop je een deur eruit en komt je hele gevel mee. Doe dat met beleid of onder begeleiding van iemand die er verstand van heeft."

Verschil upcycling en recycling?

We horen steeds vaker de term upcycling voorbij komen. Mulder geeft aan dat dat helemaal niet bestaat. "Dat is een soort modewoord geworden, omdat recyclen een soort stoffig imago heeft." Bij recyclen wordt een product vermalen en daar wordt weer een nieuw product van gemaakt. Bij upcycling heb je een oude boor waar je het binnenwerk uithaalt, je doet er een oude lamp in en je hebt iets nieuws voor in je woonkamer. "Het is iets een nieuw leven geven."

Reageren? Dat kan onder dit artikel op Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel in je mailbox? Meld je dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.

Ster advertentie
Ster advertentie