Binnenland
BNNVARA

Azarkan: 'Kalifaatkinderen wellicht zonder ouders terug'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Azarkan: 'Kalifaatkinderen wellicht zonder ouders terug'

Hun ouders vertrokken naar het Kalifaat en zij werden in IS-gebied geboren. Kalifaatkinderen, moet je die naar Nederland halen? Deze vraag stond vandaag centraal in De Week van Kee bij De Nieuws BV. Farid Azarkan, Kamerlid van DENK, was te gast in de studio en liet zijn licht schijnen over het vraagstuk. "Ik wil een oplossing voor de kinderen. Dan heb ik liever dat we de kinderen terughalen, dan dat we ouders en kinderen daar moeten laten."

Video niet beschikbaar

Moeilijke vraag

Nederlanders die naar Syriƫ afreizen en daar vervolgens kinderen krijgen. In veel gevallen is de vader overleden in het conflict aldaar en zitten moeder en kinderen 'gevangen' in het Kalifaat. Moeten de kinderen worden teruggehaald of niet? Azarkan vindt het een moeilijke vraag: "Mensen importeren die in potentie een aanslag zouden kunnen plegen is moeilijk. Daar tegenover heb je natuurlijk kinderen waarvan de ouders al vast zitten of zelfs dood zijn, ga je die verantwoordelijk houden? Onze veiligheidsdiensten moeten heel goed uit gaan zoeken hoe groot het risico is van mensen die terug gaan komen. Dat moet eerst duidelijk zijn." Op dit moment ligt een wet die het strafbaar stellen van verblijf in terroristisch gebied mogelijk maakt nog bij de Raad van State.

Ouders en kinderen loskoppelen

Op de vraag of kinderen en ouders losgekoppeld kunnen worden, durft Azarkan geen volledige zekerheid te geven. "Wellicht zou het een goed idee kunnen zijn, ik denk dat die ouders daar wel mee instemmen." Op dit moment is Duitsland bezig kinderen terug te halen zonder de ouders. Azarkan denkt dat veel ouders zullen zeggen: 'Ik ben volwassen, ik heb hiervoor gekozen, neem mijn kinderen maar mee'. Dat kan een goede oplossing zijn." Het risico op gezinshereniging wil DENK bij deze oplossing proberen te voorkomen: "Ik wil een oplossing voor die kinderen. Dan heb ik liever dat we die kinderen zo terug kunnen halen dan dat we ouders en kinderen daar moeten laten."

Het duivelse dilemma van de Kalifaatkinderen

Ster advertentie
Ster advertentie