Binnenland
BNNVARA

Is het koraal te redden?

foto: ELENA KHISHCHENKO @ WNFfoto: ELENA KHISHCHENKO @ WNF
  1. Nieuwschevron right
  2. Is het koraal te redden?

Bijna dagelijks lezen we berichten over de achteruitgang van het koraal wereldwijd. Soms zijn het orkanen die schade aanrichten, maar meestal ligt de oorzaak bij de mens. Het koraal gaat achteruit door opwarming van het zeewater, vervuiling of visvangst. Gelukkig kan koraal ook herstellen, maar de vraag is hoe snel. Marien ecoloog Erik Meesters weet er alles van en is zondag te gast in Vroege Vogels.

Breed onderzoek

Erik Meesters doet al dertig jaar onderzoek naar koraal. Hij begon in de jaren 90 met onderzoek naar het herstelvermogen van koralen. De ene soort herstelt veel sneller van beschadigingen dan de andere soort en dat heeft te maken met de strategieën die koralen gebruiken om te overleven. Koralen leven in symbiose met algen en zijn afhankelijk van die algen in hun weefsel. Hoe meer licht, hoe meer voedsel de algen uitstoten, hoe harder het koraal kan groeien. Het koraal is daardoor ook sterk afhankelijk van licht.

Verbleking van koraal slaat op het kleurverlies van koraal, als gevolg van het verlies van deze symbiotische eencellige algen. Doordat er geen algen meer zijn, heeft het koraal geen energie meer om te groeien of om te herstellen van beschadigingen.

Sababank

Sinds 1996 doet Erik Meesters onderzoek op de Sababank, het grootste natuurgebied van Nederland. In Nederland, en waarschijnlijk ook voor veel mensen in het Caribisch gebied, is de schitterende onderwaterwereld van de Sababank grotendeels onbekend. De Sababank is een onderzeese verhoging, drie tot zes kilometer ten zuidwesten van het Nederlandse Caraïbische eiland Saba. Een derde deel van de Sababank behoort tot de Nederlandse territoriale zee.

Lees meer over de Sababank

NICO expeditie

Erik gaat in het kader van de NICO expeditie die deze week van start ging onderzoek doen naar de cyanobacterie-matten (blauwalgen) bij Bonaire. In de nationale en multidisciplinaire expeditie – Netherlands Initiative Changing Oceans (NICO) – verzamelen onderzoekers van ruim 20 organisaties kennis om beter grip te krijgen op de kansen en bedreigingen van de veranderende zeeën. Vanaf de RV Pelagia, het onderzoeksschip van het NIOZ Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee, zullen bijna 130 wetenschappers samen met studenten de komende zeven maanden onderzoek doen naar de veranderde oceanen in zeker vijf oceaanprovincies.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt elke zondag uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie