Binnenland

Charles Groenhuijsen: 'Dit is het antwoord op terrorisme, vrienden'

foto: Charles Groenhuijsenfoto: Charles Groenhuijsen
  1. Nieuwschevron right
  2. Charles Groenhuijsen: 'Dit is het antwoord op terrorisme, vrienden'

Het aantal jonge mensen uit Afrika en het Midden-Oosten dat kan lezen en schrijven is spectaculair gestegen. 'In sommige gebieden is de alfabetisering zelfs met 90 procent toegenomen. Hoger opgeleiden zijn het antwoord op terrorisme', zegt Charles Groenhuijsen op NPO Radio 1.

Drie dagen lang wordt in het Geluid van 2016 met een opiniemaker teruggeblikt op het jaar 2016. Wat was voor hen het belangrijkste nieuws van het afgelopen jaar? Charles Groenhuijsen trapt af en blikt terug op zijn drie belangrijkste nieuwsgebeurtenissen.

‘Verwrongen beeld’

Het aantal doden door terrorisme is wereldwijd gedaald, maar in het westen juist fors gestegen. Dat blijkt uit een studie van het World Economic Forum. “We hebben een bloedig jaar achter de rug in Europa, maar we moeten het nieuws ook in perspectief blijven zien. Het beeld dat de journalistiek van de wereld geeft is totaal verwrongen”, zegt Groenhuijsen. Hij vergelijkt de berichtgeving met de opvoeding van een jong kind. “Als je constant focust op de negatieve aspecten, krijg je een heel akelig kind.”

‘Alfabetisering neemt toe’

Educatie is in veel Afrikaanse landen nog een schaars goed, maar in sommige delen is de alfabetisering fors toegenomen. Dat is ook goed te zien op deze interactieve site. “Als journalist ben ik geïnteresseerd in de trends achter het nieuws. Dit is fantastisch. Nu hele generaties hoger opgeleid worden, zal het verzet tegen terreur alleen maar toenemen”, zegt Groenhuijsen.

‘Ongeïnteresseerde werknemers’

Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksinstituut Gallup blijkt dat 70 procent van de werknemers niet betrokken is bij hun werk. “Dat is een enorme verspilling van energie. Die mensen zitten elk uur op de klok te kijken wanneer ze weer naar huis mogen. Gelukkig zijn er initiatieven om mensen weer enthousiast aan het werk te krijgen”, vertelt Groenhuijsen. Hij put vooral hoop uit de startups van jonge mensen die met nieuwe ideeën komen.

Luister het hele gesprek met Charles Groenhuijsen terug:

Ster advertentie
Ster advertentie