Binnenland
BNNVARA

Vier natuurbegraafplaatsen in Nederland nu deels ingericht voor moslims

foto: TU Delftfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Vier natuurbegraafplaatsen in Nederland nu deels ingericht voor moslims

Tot voor kort werden veel overleden moslims vanuit Nederland gerepatrieerd: na hun overlijden werden ze naar hun moeder- of vaderland gevlogen om daar begraven te worden. Voor de tweede en derde generaties moslims in Nederland werd dat steeds minder aantrekkelijk. Daarom klopte initiatiefnemer Mustapha Ouarani aan bij Chris Schreve, directeur van verschillende natuurbegraafplaatsen in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat er sinds kort op vier natuurbegraafplaatsen in Nederland een speciaal islamitisch gedeelte is ingericht. Verslaggever Pleun Aarts van Vroege Vogels bezoekt een van deze plekken.

Islamitisch natuurbegraven

Zones

Op vier natuurbegraafplaatsen in Nederland zijn nu zogeheten islamitische zones ingericht. In het Drentse Meppen, het Gelderse Vorden, het Limburgse Eygelshoven en in Heinenoord in Zuid-Holland. Het verschil met een reguliere begraafplaats is dat er alleen natuurlijke materialen worden gebruikt en dat er op de graven geen versieringen worden aangebracht. Verder is het niet toegestaan om bloemen of andere voorwerpen op het graf te leggen. Tot slot is er eeuwigdurende grafrust, en dat is zowel bij natuurbegraven als islamitisch begraven een vereiste.

Corona

Het initiatief voor islamitisch natuurbegraven ontstond tijdens corona. Volgens de initiatiefnemers geven steeds meer moslims die in Nederland geboren zijn de voorkeur aan een laatste rustplaats in Nederland. Maar de meeste 'gewone' begraafplaatsen in Nederland kunnen niet voldoen aan de wens van eeuwigdurende rust, terwijl dat wel een vereiste is in de islam. Daarom worden er nog altijd veel overleden moslims met het vliegtuig naar een land als Turkije of Marokko gebracht.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie