Binnenland
NOSNTR

171 coronapatiënten op de intensive care

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 171 coronapatiënten op de intensive care

Op dit moment liggen er 171 mensen met het coronavirus op intensivecareafdelingen in Nederland. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). Twee dagen geleden ging het nog om 96 mensen. Gisteren waren het er 135.

De stijging komt niet onverwacht, zegt voorzitter Diederik Gommers van de NVIC. Hij wijst erop dat de effecten van de door het kabinet genomen maatregelen pas later zichtbaar worden.

Grote zorgen

Of er voldoende bedden op de intensive care beschikbaar zullen blijven nu het coronavirus zich verder in Nederland verspreidt, is een van de grote zorgen van beleidsmakers. De maatregelen die deze week genomen zijn, moeten er daarom aan bijdragen dat het virus zich zo langzaam uitbreidt, dat de ziekenhuizen de piek met patiënten de komende maanden aankunnen.

Op dit moment zijn er nog voldoende IC-bedden, vertelde Gommers vandaag aan de Tweede Kamer. De meeste druk is er in het zuiden. Ongeveer de helft van de coronapatiënten op Nederlandse IC's ligt in Brabantse of Limburgse ziekenhuizen. Maar ook die ziekenhuizen "stralen rust uit", zoals Gommers het uitdrukt. Zelfs in het Amphia-ziekenhuis in Breda, waar zestien coronapatiënten op de intensive care liggen, zijn er ook nog zes lege bedden. "Ze zijn daar totaal in control, omdat ze heel goed waren voorbereid", aldus Gommers.

Crisisfase

Toch wordt er hard gewerkt om de verwachte piek met patiënten de komende maanden aan te kunnen. In totaal zijn er nu 1150 IC-bedden, waarvan er 575 vrij zijn voor coronapatiënten. In veel ziekenhuizen worden artsen en verpleegkundigen bijgeschoold zodat ze straks op de intensive care kunnen werken.

Dat aantal kan als het nodig is worden uitgebreid tot 1500 en in een 'crisisfase' zelfs tot 2000. In dat laatste geval zijn wel vrijwel alle artsen en verpleegkundigen dan bezig met coronapatiënten, naast absolute noodgevallen. Ook zijn er volgens Gommers dan nog 500 extra beademingsapparaten nodig, die nog gevonden moeten worden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws over het coronavirus, sport, entertainment of ontwikkelingen uit het buitenland; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie