Binnenland
BNNVARA

Honderden kilo's Amerikaanse rivierkreeft gevangen door nieuwe vangstmethode

foto: Vroege Vogels - Gwen Rochatfoto: Vroege Vogels - Gwen Rochat
  1. Nieuwschevron right
  2. Honderden kilo's Amerikaanse rivierkreeft gevangen door nieuwe vangstmethode

De Amerikaanse rivierkreeft is veel waterbeheerders een doorn in het oog. Elk jaar worden er miljoenen euro's uitgegeven om deze invasieve exoot te bestrijden. Ecologisch adviesbureau ATKB is in opdracht van verschillende waterschappen al jaren bezig met optimalisatie van vangstmethodes. Zij ontwikkelden een zogeheten kreeftencollector, een nieuwe vangstmethode met veelbelovende resultaten. In molenpolder bij Tienhoven loopt een pilot en Vroege Vogels is erbij.

Video niet beschikbaar

Amerikaanse rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft is een invasieve exoot die vooral in veel stilstaande Nederlandse wateren de biodiversiteit bedreigt. "Vroeger stond de Molenpolder echt bekend om zijn goede waterkwaliteit. Het water was helder en de biodiversiteit hoog. Door de komst van de Amerikaanse rivierkreeft is dat ecosysteem ingestort," vertelt ecoloog Winnie Rip van Waterschap Amstel Gooi en Vecht, opdrachtgever van de pilot. "Ze vreten namelijk alles op, niet alleen elkaar, maar ook veel ander leven in het water. Ook woelen ze met hun gegraaf de bodem om, waardoor er geen licht meer op de bodem kan komen. Dat zorgt er dan weer voor dat waterplanten niet meer kunnen groeien, die weer een belangrijk habitat zijn voor soorten zoals de snoek. Vroeger hoorde je hier kikkers, maar die hoor je bijna niet meer."

Kreeftencollector

Daarom heeft ecologisch adviesbureau ATKB, die in opdracht van het waterschap al jaren probeert zo duurzaam en efficiënt mogelijk kreeften weg te vangen, een nieuwe methode ontwikkeld. Normaliter legden zij het hele gebied vol met fuiken, zo'n 3000, die elke week geleegd moesten worden. "Heel arbeidsintensief werk" legt Jouke Kampen, mede-oprichter van ATKB uit. Trots laat hij zijn nieuwe fuik zien. Het is een meterslange fuik, waar de dieren doorheen lopen en via een gangenstelsel naar een grote doos worden geleid. Daar worden ze opgevangen. "We zien nog maar zelden andere vissen, of dode rivierkreeften in de doos liggen. We hoeven deze maar één keer per week te legen. Het is dus niet alleen minder werk, maar ook diervriendelijker", zegt Kampen.

Bestemming

De honderden kilo's rivierkreeft die ATKB wekelijks vangt, worden verkocht aan een koopman, die ervoor zorgt dat de rivierkreeft uiteindelijk op ons bord terecht komt. "Er wordt nu niks aan verdiend, het wegvangen van de kreeften is nog steeds veel duurder dan wat je ervoor krijgt op de markt. Maar het is ook niet ons doel om hier een verdienmodel van de maken, het is echt ons doel om op een zo duurzaam mogelijke manier zoveel mogelijk kreeften weg te vangen en zo de biodiversiteit te vergroten." zegt Winnie Rip.

De kreeftencollector

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie