Binnenland
BNNVARA

Dit is waarom je dieren ook eens van binnen moet zien!

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit is waarom je dieren ook eens van binnen moet zien!

Het binnenste van dieren zien we zelden tot nooit. Totdat Arie van 't Riet met röntgenfoto's aan de slag ging. Dat resulteerde in prachtige foto's die gebundeld zijn in het boek Binnenste Binnen. Vergezeld met teksten van Jan Paul Schutten biedt dit jeugdboek even goed leesgenot voor volwassenen en niet gek dus dat het genomineerd is voor de Jan Wolkers Prijs! In Vroege Vogels vertelt Van 't Riet meer over de foto's.

Binnenstebinnen

Het binnenste van het dieren en plantenrijk

Het is een deel van het dieren en plantenrijk dat we eigenlijk nooit zien: het binnenste van deze schepsels. Het boek Binnenste Binnen toont deze wereld. In het boek zie je röntgenfoto's van planten en dieren. Op de foto's zijn de botten, maar ook bijvoorbeeld de spieren duidelijk zichtbaar. De röntgenfoto's laten een grijs silhouet van een dier zien met daarin in het zwart het skelet, de planten kleurt Arie van ’t Riet heel zorgvuldig in.

Arie van 't Riet maakte jarenlang röntgenfoto's van mensen in het ziekenhuis. Toen hij een afgedankt apparaat mee naar huis kreeg, begon hij thuis ook röntgenfoto's te nemen. Hij begon met foto's te maken van dode dieren en planten die hij vond. De kunst is om met verschillende energieën een foto te maken, omdat een flinterdun boomblaadje andere straling vereist dan het skelet van een vogel.

Juryrapport

Juryvoorzitter Jean Pierre Geelen: "Het is eigenlijk een jeugdboek, maar dat mag je ook betwijfelen van mij, want voor volwassenen is het net zo leuk. Arie van 't Riet heeft röntgenfoto’s gemaakt van dieren en ook van planten. Niet één, maar velen en Jean Paul Schutten heeft daar teksten bij geschreven die een beetje uitleggen wat je daarbij ziet en dat is heel verrassend. Zeker voor jeugdigen, maar ik moet zeggen: ook ik heb er veel uit geleerd, want ja, wat weet je eigenlijk van de skeletten van een vogel of welk dier dan ook."

"En het is prachtig vorm gegeven. Het is een bladerboek en het is inderdaad ook een beetje kunstzinnig vormgegeven wat het natuurlijk extra aantrekkelijk maakt. Ik kende zoiets nog niet, zeker niet van zoveel verschillende diersoorten. De teksten doen ook veel, maar het is ook een hele aanstekelijke manier om kennis te maken met een heel onverwacht aspect van natuur. Het is zo heerlijk vormgegeven, dat doet ook wat."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie