Binnenland
BNNVARA

'Zandvoort staat symbool voor dingen laten doorgaan, terwijl de schade die het oplevert volstrekt duidelijk is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zandvoort staat symbool voor dingen laten doorgaan, terwijl de schade die het oplevert volstrekt duidelijk is'

Dit weekend verandert het duingebied bij Zandvoort in een zee van oranje supporters en hoor je in plaats van de golven, het geluid van ronkende motoren. Dolf Jansen ziet tussen de komst van het formule 1 spektakel en agrarische politiek een band, zegt hij in Vroege Vogels.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het zou kunnen dat het u is ontgaan, maar later vandaag wordt in het Noord-Hollands duingebied een Formule 1 race gereden. Nou denkt u, een duingebied, Dolluf, dat is toch natuur en rust en wolkenluchten en een ree in de verte als je heel goed kijkt, en dan beaam ik dat maar zeg erachteraan dan kent u de PandjesPrins met de Bril niet, of zijn opa, of Jan Lammers, of de provinciale bestuurders van Noord-Holland.

De discussie is door voorstanders of moet ik zeggen VRRRRROOAOARRRRRRRRRstanders, al snel gedraaid naar we mogen al zo weinig en willen jullie ons ook dit nog afpakken, laat ons lekker genieten van race-amusement, maar dat gaat natuurlijk voorbij aan waar Zandvoort symbool voor staat: dingen blijven doen, dingen laten doorgaan, terwijl de schade die het oplevert volstrekt duidelijk is. En vaak vermijdbaar.

Agrarische politiek

Simpel gezegd, als Bernard en zijn succesvolle partners niet stug en eigenwijs hadden vastgehouden aan Zandvoort, had de race in Assen gehouden kunnen worden, zonder extra natuurschade, zonder verkeersgedoe met alle uitstoot van dien, zonder drama voor zandhagedissen, reeën en rugstreeppadden, om over mensen die graag in stilte seks willen hebben in een duinpan nog maar te zwijgen....dus dat doe ik bij dezen.

Er is asfalt gestort waar en hoe dat eigenlijk niet mocht, om extra tribuneruimte te creëren, er zijn stikstofberekeningen gebruikt waar grote vraagtekens bij geplaatst kunnen worden, het zijn natuurlijk dingen die mij doen denken aan agrarische politiek en beslissingen die daar worden genomen. En ja, ook de agrarische sector, en vooral de lobby en actietak daarvan – LTO, FDF, BBB – zet zichzelf vaak en graag als slachtoffer neer, terwijl dat lastig overeind blijft als je de immense schade ziet die de sector dag in dag uit, jaar na jaar na jaar, mag blijven aanrichten.

Om gillend gek van te worden

En terwijl ik echt zoek naar iets moois, iets positiefs, iets waar u blij van wordt, denk ik dat we van de week in de formatie-die-maar-geen-formatie-werd de kans substantieel vergroot zagen worden dat het CDA gaat meeregeren in Rutte, eh, vier, vijf, weet ik veel, in de volgende dynamische Rutte-club die nu echt nee echt werk gaat maken van de klimaatcrisis, de ongelijkheid in de maatschappij, de immense natuurschade door stikstof en snelwegverbredingen, verergerd door nog meer distributiecentra met nog meer onderbetaalde werkkrachten en nog meer vrachtwagens en busjes die daar weer vandaan- en naartoe-rijden.

Het is om gillend gek te worden, maar dat ga ik u op deze vroege zondagochtend besparen.

Dieren- en rivierenrechten

Er is een betere manier van kijken naar een maatschappij, een land, een samenleving, een toekomst ook. Ooit door de oorspronkelijke bewoners van de huidige VS gebruikt: probeer bij elke grote beslissing die je neemt vooruit te kijken, naar de gevolgen van die beslissing, voor de mens, het andere leven op aarde, de aarde zelf. En dan niet een beetje vooruitkijken, nee, 5 generaties vooruit. U denkt gelijk: dat lijkt me moeilijk Dolluf, en dat is het ook, maar alleen al de poging, alleen al de echte wens onze toekomst op deze planeet, en de toekomst van alle andere levende wezens – ja, ook de zandhagedissen, reeën en rugstreeppadden – serieus mee te nemen in grote (en dus politieke) beslissingen, geeft een volstrekt ander perspectief. En laat ons tot andere uitkomsten komen.

En voor dierenrechten in de ruimste zin geldt hetzelfde. En ja, ook de bodem, de lucht, de bossen en oceanen en rivieren hebben rechten. Alle ruimte voor cynisme hier, natuurlijk, alle ruimte voor toch maar kiezen voor zogenaamde economische groei, maar het moment dat dat echt niet meer kan is zo dichtbij, lieve vroege luisteraar.

Mannen in nerveus gesneden racepakjes

En mocht u Vroege Vogels luisteren en ook vanmiddag naar de race gaan kijken, omdat u een beetje opgewonden raakt van mannen in nerveus gesneden racepakjes die zich echt aan geen enkele verkeersregel of snelheidsbeperking hoeven te houden, dan wens ik u veel plezier. En probeer dan vanaf morgenochtend de dingen die ik zojuist zei alsnog serieus te nemen.

En mocht u zich ergens in Noord-Holland met uw geliefde in een duinpan bevinden: ik begrijp werkelijk niet waarom u nu naar mij luistert, maar ik waardeer het zeer.....fijne fijne zondag!

Column Dolf Jansen: VRRRRROOAOARRRRRRRRR!

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie