Binnenland
AVROTROS

Filmen onder rokjes: 'Daders gaan heel geraffineerd te werk'

foto: Stockfoto: Stock
  1. Nieuwschevron right
  2. Filmen onder rokjes: 'Daders gaan heel geraffineerd te werk'

Een Spaanse man is opgepakt omdat hij bij honderden vrouwen stiekem onder hun rok filmde. De beelden verspreidde hij op internet. Moeten Nederlandse vrouwen zich ook zorgen maken? Techjournalist Daniël Verlaan deed onderzoek naar het fenomeen en vertelt in Radio EenVandaag hoe daders te herkennen zijn.

Ook honderden Nederlandse vrouwen zijn slachtoffer van 'upskirting', de term voor het maken van beelden onder iemands rokje, zegt Verlaan. Hij ging vorig jaar undercover in een online gluurdersnetwerk. "De daders gaan heel geraffineerd te werk. In een netwerk wisselen ze tips uit hoe je de beste beelden kunt maken. Het gaat zelfs zo ver dat er hele kleine camera's in de punt van schoenen worden gemonteerd, zodat je makkelijk onder een rokje kunt filmen."

Voor de kick

Verlaan zag dat er vooral op drukke plekken gefilmd werd. "Vooral op stations, vanwege de roltrappen. Met het hoogteverschil en de drukte is het makkelijk om in de buurt van iemand te staan en onder een rokje te filmen. Daarna worden er ook nog vaak beelden gemaakt van de borsten en het gezicht. Dit wordt dan weer gedeeld in het netwerk, waar anderen erop kunnen reageren."

Aanleiding voor het onderzoek van Verlaan was een situatie waarbij een vriendin van hem slachtoffer werd van upskirting. Verlaan dook in de zaak en kwam al snel terecht bij het online gluurdersnetwerk. "De mannen die daar zitten doen het vooral voor de kick. Ze vinden het spannend om iets te zien wat eigenlijk niet mag. De kick om betrapt te worden vinden ze spannend."

Niet paranoïde worden

Toch hoopt Verlaan niet dat vrouwen nu met een paranoïde gevoel het openbaar vervoer in stappen. "Ik heb beelden van honderden vrouwen gezien, maar relatief gezien is dat natuurlijk maar een klein deel van alle vrouwen in Nederland. Ik zou wel adviseren om goed op te letten op afwijkende dingen. Kleine knoopjes op een gekke plek bijvoorbeeld, of mannen die achter vrouwen aanwandelen als ze uit een bus of tram zijn gestapt. En let op mensen die hun telefoon in een vreemde hoek langs hun been houden."

Upskirting valt nu nog niet onder een bepaalde strafwet, maar daar kan begin volgend jaar verandering in komen, als er nieuwe wetgeving komt. Tot die tijd adviseert Verlaan: "Als je de dader zelf aan wil pakken moet je alle foto's van zijn telefoon verwijderen, en dan ook uit zijn prullenbak. Of laat de foto's staan en lever ze bij de politie in als bewijslast."

Rokjesfilmer

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie