Naar homepage
Binnenland

'Zien broeden doet broeden', dierentuin fopt flamingo's met nep-ei
NOS

foto: Dierenpark Amersfoortfoto: Dierenpark Amersfoort
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Zien broeden doet broeden', dierentuin fopt flamingo's met nep-ei

Dierenpark Amersfoort had een probleem. Midden in het broedseizoen was er opvallend weinig activiteit te zien bij de flamingo's. Dus zijn de verzorgers in actie gekomen.

Er is een namaak-ei in een nest gelegd. De hoop is dat de flamingo's door het ei zelf ook eieren gaan leggen. "Flamingo's zijn echte koloniebroeders", zegt Bas Aalders van Dierenpark Amersfoort in NOS Met het Oog op Morgen. "Ze broeden altijd bij elkaar in de buurt. Soms zijn ze ook jaloers op een mooi nest of ei van een ander. Dat concurrentiegevoel proberen we nu een beetje te stimuleren."

Commotie

Het ei is qua formaat en kleur ongeveer hetzelfde. En er zit een stalen pin in waarmee het in het nest is geduwd. "Er ontstaat commotie rondom zo'n ei omdat ze er allemaal bij willen staan en dan heb je de kans dat ze het ei eraf duwen."

Al meerdere flamingo-koppels hebben interesse getoond in het ei. "Die denken: lekker handig hoeven we zelf niet te broeden. Maar zien broeden doet broeden, dus hopelijk stimuleert het ook een beetje."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie