Binnenland

10 jaar Kick Out Zwarte Piet: mede-oprichter Jerry Afriyie is 'hoopvol naar de toekomst'

AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar Kick Out Zwarte Piet: mede-oprichter Jerry Afriyie is 'hoopvol naar de toekomst'

Tien jaar geleden was Jerry Afriyie mede-oprichter van Kick Out Zwarte Piet en werd vervolgens bij de Sinterklaasintocht in Dordrecht in de boeien geslagen. Inmiddels zit Afriyie aan tafel met ministers en burgemeesters. Met sinterklaasavond in het vooruitzicht kijkt Jerry Afriyie terug op 10 jaar strijd en verandering.

Het hele gesprek met Jerry Afriyie in Blok&Toine over tien jaar KOZP

Begin van de strijd

Voor Afriyie begon het al veel eerder. "Mijn ouders gingen scheiden op mijn tiende, ik ging samen met mijn vader naar Nederland die al hier woonde. De eerste keer dat ik Sinterklaas meemaakte, dacht ik dat het een verkleedpartijtje was met veel lol. Later bleek dat er tijdens ruzies op bijvoorbeeld het schoolplein of het voetbalveld constant werd gescholden met zwarte piet. Toen begon het bij mij te dagen dat het niet zo onschuldig is."

Op dat moment was voor Jerry duidelijk dat er iets moest veranderen. "Je weet dat je massaal woede over je heen krijgt. Maar dan moet je bepalen welke positie je inneemt: blijf ik constructief of ga je ook stenen gooien."

'Geen weg terug'

Tijdens de eerste echte grote demonstratie in Dordrecht in 2011 werden leden van KOZP opgepakt. "Opgepakt en gearresteerd" is een understatement, zegt Afriyie. "We kwamen die dag aan met spandoeken en shirts, er werd ons verteld dat we niet mochten demonstreren. We mochten de spandoeken niet openen, alleen een positieve boodschap jegens de traditie mocht."

"Vervolgens hebben we de spandoeken dichtgelaten en zijn we er alleen gaan staan met de shirts met de gedachte wie dat nou zou zien. Binnen enkele minuten waren er agenten die zeiden dat we weg moesten. Voordat we het wisten lagen we op de grond met de knieën op onze rug. Vanaf daar was er geen weg meer terug."

Hoopvol naar de toekomst

De protesten kwamen tot een climax bij de intocht van Sinterklaas van 2017 in Dokkum. Op de A7 werden de bussen van KOZP geblokkeerd door Friese andersdenkende actievoerders. Afriyie kijkt hier met verschillende emoties op terug.

"Mark Rutte had hier direct moeten zeggen ‘dit gaan we niet doen’. Het heeft uiteindelijk nog drie jaar geduurd voordat hij van zicht liet horen. Ik weet zeker als beide kampen elkaar beter hadden leren kennen, dat dit niet gebeurd zou zijn. Er waren destijds ook huiskamergesprekken in Leeuwarden tussen beide kanten. Na afloop hadden we een goed gesprek en erkenning naar elkaar toe."

Hoopvol

10 jaar na de oprichting van Kick Out Zware Piet is Jerry hoopvol. "Ik kom uit de Amsterdamse Bijlmer, elke dag herinnert het mij hoe belangrijk deze strijd is. De verandering gaat de goede kant op, gisteren zijn we met het platform ‘Feest voor alle Kinderen’ Brabant en Limburg doorgereisd."

"We hebben daar inclusieve sinterklaaspakketten uitgedeeld aan gezinnen die het kunnen gebruiken. Ik ben voorzichtig hoopvol na de toekomst."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie