Binnenland
KRO-NCRV

Truckers in coronatijd: 'Kan zijn dat je drie dagen niet aan water komt'

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Truckers in coronatijd: 'Kan zijn dat je drie dagen niet aan water komt'

Binnen Europa krijgen internationale vrachtwagenchauffeurs met verschillende coronamaatregelen te maken. Per land, en in Duitsland per deelstaat, verschillen de regels sterk van elkaar.

In Duitsland heeft iedere deelstaat zijn eigen regels – de ene deelstaat zijn de regels heel streng, in de andere deelstaat is bijna alles als normaal. "Heel apart", zegt Spraakmakers-communitylid en internationaal chauffeur Aschwin Cannoo. "Gisteren was het restaurant gesloten bij het benzinestation. En je rijdt naar een andere deelstaat en daar is alles open."

Als chauffeur is het noodzaak om onder andere eigen eten mee te brengen. "Je moet ook zorgen dat je water hebt, want de benzinepompen gooien de waterkraan vaak dicht. Het kan zo zijn dat je drie dagen niet aan water komt."

Gast-wc gesloten

Vrachtwagenchauffeur Henk Gal kwam in een soortgelijke situatie terecht. 's Ochtends in Thüringen was de gasten-wc bij het benzinestation open. "Ik sta nu in Neurenberg en heb gevraagd of ik van de gasten-wc gebruik mag maken. In verband met corona is dat niet gewenst en is de wc afgesloten."

Zelfde bedrijf, andere maatregelen

Cannoo krijgt overal met andere maatregelen te maken. Bij een bedrijf in Breitenbach golden geen maatregelen. In België kwam hij bij een bedrijf waar hij een mondkapje op moest, zijn temperatuur werd gemeten en hij een formulier moest invullen. Bij hetzelfde bedrijf in Nederland, waren totaal geen maatregelen.

In Duitsland zag Gal de voorzorgsmaatregelen ten opzichte van chauffeurs uit Italië. "Zij mogen de vrachtwagen niet verlaten."

'Aan de goden overgeleverd'

Wanneer Cannoo bij een bedrijf komt, is hij "aan de goden overgeleverd". Bijvoorbeeld de handscanners op een haventerrein, worden door verschillende personen gebruikt. "Dat soort dingen, dat is natuurlijk onhygiënisch en daar moeten wij rekening mee houden als chauffeur zijnde."

Vragen van Spraakmakers: Truckers in coronatijd

Onder druk door corona

Deze hele week besteedde Spraakmakers aandacht aan groepen die onder druk staan door het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Onze verslaggevers vroegen schoonmakers, mantelzorgers, de sociale advocatuur, vrachtwagenchauffeurs en uitvaartondernemers hoe het ze vergaat in deze tijd.

Ster advertentie
Ster advertentie