Binnenland
AVROTROS

Bart (54) zit al vier maanden vast in het paradijs

foto: Bart Knolsfoto: Bart Knols
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart (54) zit al vier maanden vast in het paradijs

Stel je eens voor: hagelwitte stranden, wuivende palmbomen en áltijd mooi weer. Het is de realiteit op de Malediven. Maar is het ook nog leuk als je er vier maanden zit? Dat weet onderzoeker Bart Knols uit Nijmegen. Sinds de lockdown van het eiland zit hij vast in een resort.

Echt vervelend vindt Knols zijn situatie niet. "De Malediven is een van de mooiste landen ter wereld: hagelwitte stranden, palmbomen. Echt een paradijs op aarde", lacht hij.

Onderzoeker Bart zit vast in het paradijs

Niet genoeg kleren mee

Toch zijn er wel wat ongemakken. "Ik ben toevallig vandaag weer bij de kleermaker op het eiland geweest. Die houdt mijn drie korte broeken in stand. Ik ros ermee door de jungle, dus die moeten nu met lapjes aan elkaar worden gehouden", verzucht Knols.

"Ik vertrok eind februari, en had 26 kilo aan spullen voor het project mee. Dus in mijn handbagage had ik een klein beetje kleding bij me. En ook mijn goedkope brilletje hangt nu letterlijk van plakband aan elkaar, haha!"

Muggenonderzoek

De Nederlander zit in het Aziatische paradijs om onderzoek te doen naar muggen, en dan vooral de bestrijding daarvan. "De economie hier bestaat voor 80% uit toerisme. Daarom doe ik hier onderzoek naar milieuvriendelijke vallen voor muggen, om ze van het eiland te weren."

"Het zou een paar weken duren, maar ja, dat is nu in een heel ander vaarwater terechtgekomen."

Terugvluchten geannuleerd

En het kan nog wel even duren voordat hij terug kan, want de verschillende repatriëringsvluchten die er vanuit de Nederlandse overheid zijn opgezet, hebben Knols niet kunnen helpen. "Daar moest je je voor aanmelden, dat heb ik ook gedaan. Tot drie maal toe kreeg ik een vlucht aangeboden, maar die werden telkens op het laatste moment gecanceld. Daarna zouden ze na een week bij me terugkomen, maar ik heb nooit meer iets gehoord. Ik denk dat ze zoiets hebben: hij ligt daar lekker onder die palmboom, laat hem maar liggen!"

Toch is er een kleine kans dat Knols binnenkort alsnog terug kan naar ons koude kikkerland. "De geruchten gaan dat er binnenkort weer vluchten gaan naar Male, het hoofdeiland. Maar daar zijn meer dan 2.000 gevallen van corona geweest, dus het hangt af van de ontwikkelingen daar. Dan kan ik ooit misschien een keer richting Europa."

Onderzoeker Bart zit vast in het paradijs

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie